Друштво

Цијене товљеника мирују

Иако је до почетка свињокоља остало мање од мјесец, цијене товљених свиња за сада не расту, а узгајивачи се надају већој потражњи у новембру.

С обзиром на раст цијена намирница, узгајивачи се надају да ће се ове сезоне, у страху од нових поскупљења, становници одлучивати за куповину већих количина меса него ранијих година. Сличног су мишљења и купци, који очекују да ће идуће године, с обзиром на раст цијена житарица, поскупјети и сточна храна, а самим тим и месо.

Чедо Ђурђевић из Појезне, један од ријетких узгајивача товљеника у Дервенти, каже да је потражња за сада слаба.

– Имам више товљенике различите килаже, од 120 до 300 килограма, и цијеним их око три марке за килограм живе ваге. Још увијек није кренула сезона свињокоља, па се надам већем интересовању – додаје Ђурђевић истакавши да цијене хране диктирају исплативост узгоја товљеника.

– Дешава се да читаву пензију издвојим за храну за свиње – каже овај Појежанин.

На сточној пијаци понуда је разноврсна, а цијене су, још увијек, исте као и лани. Товљеници тежи од 100 килограма коштали су 2,70 марака за килограм живе ваге, док је за свињу од 80 до 100 килограма „тражено“ до три марке за килограм живе ваге.

– Нисмо купили, али смо у четвртак резервисали товљеника од 180 килограма и узели би још једног, али је продавац већ био све распродао – казали су Ковачевићи из Дријена додавши да су цијене отприлике као и прошле године и да су прихватљиве, али да очекују и да ће цијене ускоро порасти.

У дервентским месницама цијене свињетине, како за сушење, тако и читавих полутки, за сада мирују. Месари  поред свјежег меса утовљених свиња, муштеријама нуде и услуге обраде, али и сушења меса.

У месници „Сара“ спремно дочекују јек свињокоља, а већ имају у понуди цијеле свињске бутове за сушење и то по цијени од 5,30 марака за килограм.

– Иако су бутови погодни и за мљевење, највише су тражени за сушење. Такође, у нашој понуди постоји опција наруџбе „полутке“, али и могућност да месо осушимо. Такође, радимо и услужно обрађивање меса – казали су из ове меснице додајући да обрађивање и сушење меса наплаћују у  зависности од количине.

Додали су да су увелико у току наруџбе за полутке које коштају 4,50 КМ за килограм.

За сезону свињокоља и сушења меса спремају се и у месници „Нединић“.

– Поред наше стандардне понуде, обављамо и услугу клања, мљевења и сушења меса. За сталне муштерије то је најчешће услуга коју не наплаћујемо – истакли су овој месници.

Купаца, како кажу у готово свим месницама, има без обзира на цијене, јер су Дервенћани прије свега навикли на домаће, провјерено месо.

Цијене:

*Товљеници тежи 100 кг живе ваге –  2,70 марака за кг

*Свиње до 100 кг око три КМ

*Полутке у месници 4,5 КМ за кг

*Бут у месници 5,30 КМ за кг.

Related posts

Зори Соларевић друго мјесто на шаховском такмичењу

admin

Успјешно спаја право и књижевност

admin

Запажени резултати и из
српског језика и математике

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još