Uncategorized @bsНовости

Црква у Горњем Детлаку ново
мјесто сабирања вјерног народа

Митрополит зворничко – тузлански Фотије освештао је данас, у присуству бројних вјерника, новоизграђену цркву која је посвећена преносу моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана у Горњем Детлаку.
Градња цркве у мјесном гробљу почела је у априлу прошле године на иницијативу Бранислава Раилића, а митрополит Фотије поручио је да је освештање сваког новог храма велики дан за православни народ.

-Овде смо данас дошли да осветимо овај свети храм, благословимо га да би се у њему редовно обављала богослужења, да се наш народ српски и православни окупља. То је за нас Србе веома значајно, да немамо прекид континуитета контаката са светињом – рекао је митрополит.
Свештеник Давор Петковић додао је да је Бранислав Раилић имао вољу и жељу да сагради цркву за покој душа, за молитве мјештана и парохијана који живе у овом селу. -Горњи Детлак има 200 домаћинстава, у којима су људи благочестиви, знају да се Богу моле и знају да цијене све оно што су им њихови преци усадили у срца – рекао је Петковић.
Раилић је појаснио да се идеја о градњи храма у родном селу родила недавно и да су за веома кратко вријеме он и сви који су га подржали, успјели да саграде цркву.
-Овдје имамо новоосновано гробље на земљи Раилића, а наши родитељи су раније се сахрањивали у Дријену, и због тога сам желио да саградимо цркву – рекао је Раилић и додао је преостало још радова на богомољи.
-Урадићемо фреске и то би заокружило план када је у питању ова богомоља. У плану имамо и да градимо светосавски дом у којем би се окупљао народ – додао је Раилић истичући да је током градње цркве имао и помоћ рођака, фамилије и пријатеља.


Да је данашњи чин освештања цркве у Горњем Детлаку веома значајан за ово село и град истакао је градоначелник Милорад Симић који је уз мноштво вјерника присуствовао освештању цркве.

-Са својим пријатељима и кумовима урадили сте једну велику ствар која ће остати за сва времена. Нема више рушења цркви, има обнова и градње нових богомоља. Из буџета града подржаћемо наставак радова – рекао је Симић, а свечаности у Горњем Детлаку, уз бројне мјештане, присуствовао је и народни посланик Игор Жунић.

Послије освештања присутним је послужен ручак, а главна делиција је било месо печеног бика.

Одликовања

Током освешања цркве орденом Светог краља Драгутина – преподобног Теоктиста одликован је Бранислав Раилић из Дервенте, и то за оданост цркви и несебичну љубав исказану кроз активно учешће у градњи храма у Горњем Детлаку.
Архијерејском похвалницом одликовани су Раде Душанић, Радислав Раилић, Драган Раилић из Детлака, те Војислав Раилић, Небојша Николић, Жељко Марић, Мирослав Раилић, Драган Маркелић из Дервенте.

Related posts

Кадровска питања обиљежила засједање

admin

Вјечни подсјетник
на цијену слободе

Derventski List

Одобрен закуп око 200
хектара земљишта за 25 закупаца

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još