ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Чуварима ћирилице уручене награде

Најљепши ћирилични рукопис на овогодишњи конкурс Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ послали су Софија Ковачевић из Власенице, док су Дервенћанке Маја Глумац и Ања Петковић освојиле друго и треће мјесто међу ученицима. У категорији одраслих првонаграђени је рад Дервенћанке Јелене Ђурђевић, а Аница Сарић и Бошко Гајић освојили су другу и трећу награду.
Њима су вечерас, на Дан словенске писмености Свете Ћирила и Методија, у Центру за културу уручене награде.
Ученица Софија Ковачевић већ трећи пут учествовала је у конкурсу.
– Радове сам слала и раније, јер ми се свиђа да лијепо пишем, а први рад који сам послала надахнуо ме је да пишем даље. Лијеп је осјећај бити побједник и веома сам срећна – рекла је она.
Други пут на конкурс свој рад доставила је Јелена Ђурђевић и други пут освојила прву награду. Мотив јој је очување ћирилице, којом треба да се поносимо.
– Ми смо један од малобројних народа који пише ћирилицом и треба то наше писмо чувати. Вјерујем да ако изгубимо своје писмо, изгубили смо себе. Такође, волим када неко пише лијепо и уредно, то ме баш одушевљава – рекла је Ђурђевићева.
Предсједник „Просвјете“ свештеник Далибор Ђекић рекао је да је ове године на конкурс пристигао 51 рукопис из цијеле БиХ, као и из Србије, те подсјетио на завјештање Стефана Немање о писму.
– Један од наших главних задатака јесте да чувамо свој језик као зјеницу ока свог. Ако изгубимо језик изгубили смо све, и себе и културу и народ, и прошлост и будућност. Учесника је ове године било нешто мање него ранијих година, нисмо добили ни један рад од ученика средњих школа – рекао је Ђекић додајући да ће до краја године „Просвјета“ организовати низ духовних и културних догађаја, након што уреде просторије друштва.
Додјелу награда ауторима најљепших рукописа увеличали су наступи ученика Музичке школе која дјелује при Основној школи „Никола Тесла“ и рецитатора Основне школе „19. април“.

Похвале
Осим награда, комисија је додијелила низ похвала и то ученицима Николи Чоњићу из Хан Пијеска, Нађи Ковачевић из Власенице, Хелени Цигановић из Дервенте, те Андреју Попадићу и Луки Пуљановићу из Добоја, а међу одраслима похвалу је заслужио Милош Ожег из Српца.
У име Градског одбора друштва Милорад Ђурђевић свим учесницима подијелио је ћириличне повеље.

Related posts

Дојаве о бомби стигле на адресе 429 школа, пријећено из иностранства

admin

Плес и позитивна енергија испунили град

admin

Са иглом у рукама ствара уникатне играчке

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još