ИЗДВОЈЕНОНовости

ЈЕДНОГЛАСНО ЗА 1,5 МИЛИОН КМ УЛАГАЊА

Скупштина општине Дервента подржала је на данашњој сједници План капиталних улагања за 2019. годину са 26 гласова за и ниједним против, којим је предвиђено 1,5 милиона марака за разне пројекте, а једногласно је усвојен и програм пољопривредних подстицаја „тежак“ 350.000 КМ.

Програмом инвестиционих улагања, између осталог, планирана је изградња двадесетак путева, те изградња и реконструкција водоводне и канализационе мреже, те спортских терена и дјечијих игралишта, а дио новца, тачније 115.000 КМ планирано је за парк „9. јануар“.

Из капиталног буџета, средства ће бити коришћена и за наставак изградње помоћног терена на стадиону ФК „Текстилац“, и то 35.000 марака, реконструисана јавна расвјета са 100.000 КМ, уређени зидови на Тргу православља са 15.000, те саниран кров на згради Дервентског листа са 40.000 КМ. Биће издвојена и средства за адаптацију Партизановог игралишта и то 91.000 марака, те замијењене столице у Центру за културу. Новац ће бити усмјерен и за реконструкцију ограда на мостовима, простор око спортске дворане и друго.

Клуб СДС-а амандманом је затражио да 300.000 марака из капиталног буџета буде усмјерено на рјешавање проблема даљег функционисања породилишта у Дому здравља, односно за његово опремање како би што прије испунило услове за рад, што су одборници, већином гласова, одбили. Шеф овог клуба Бранко Катанић казао је да постоји дилема да ли је Влади и надлежном министарству циљ да породилиште у Дервенти опстане или да се премјести.

  • Ако је то неко одлучио, ми би данас одлуком да издвојимо иницијална средства за опремање породилишта, казали да смо против премијештања – рекао је Катанић додавши да би издвајање 300.000 КМ био одговор Дервенте на ово питање.

Начелник општине Милорад Симић рекао је да је Министарство здравља и социјалне заштите РС јасно прописало услове које једно породилиште, да би функционисало у складу са законом, мора да испуни.

  • Ко од нас има право да се игра са животима дјеце и мајки? Ако Влада РС и министарство налажу да треба да постоји операциона сала у породилишту и одређени број кадрова, зар ми то да не поштујемо? Ако се испуне услови, а новац буде у питању, имам рјешење и за то и новац ћемо пронаћи – рекао је Симић додавши да ни опрема, ни простор за породилиште нису проблем, већ кадрови.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Денис Пијетловић казао је да постоји опредјељење да породилиште ради, али да је јасно да не постоје потребни кадрови, док је одборник те странке Славиша Ђураш амандман СДС-а назвао политиканством, казавши да издвајати средства за нешто без јасног циља, нема смисла. Запитао се и да ли су гинеколози у Дому здравља довољно стручни за извођење порода хируршким путем. Додао је да је потребно ријешити и проблем рада педијатријске службе.

Одобрник СДС-а Перо Ђурић предложио је да се размисли о идеји да се неопходни кадрови покушају привући обезбјеђењем станова који би им били понуђени на коришћење како би остали да раде у Дервенти.

  • Сматрам да би, када се већ реконструише Партизаново игралиште, требало размислити о градњи подземних гаража испод спортских терена – рекао је Ђурић-

Шеф Клуба оборника Уједињене Српске Миодраг Тешендић изразио је незадовољство избором пројеката који ће бити реализовани средствима из капиталног буџета, додавши да је ова странка била издвојена из процеса доношења одлука о овом документу.

  • Подржаћемо капитални буџет, али наглашавам да пројекти нису транспарентно изабрани. Пројекти би требало да буду бирани договором, на чему ми инсистирамо – рекао је Тешендић.

Одобрник СНСД-а Славко Томаш казао је да сматра да је план капиталних улагања оптималан и у границама расположивих средстава.

  • Приједлог је сачињен на основу приједлога грађана и мјесних заједница и онога који најбоље познаје стање на терену, а то је начелник општине – казао је Томаш.

Одобрници су у наставку сједнице подржали и програм санације и одржавања локалних путева у овој години, као и нацрт одлуке о усвајању Стратегије развоја локалних путева. Подржана је и измјена одлуке о јавним признањима, те рад Скупштине општине у прошлој години. Скупштина је усвојила и информацију о стању у области електричне енергије, те информације о упису ученика и заступљености наставног кадра у свим школама на подручју општине.

Related posts

МАЛИШАНИ У ВРТИЋИМА РУКЕ ЋЕ ПРАТИ СВАКИ САТ

admin

ПАРТИЗАНОВО ДОБИЛО НОВУ ПОДЛОГУ

admin

Разматрана могућност скраћења или укидања рада недјељом

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još