Друштво

Љешник квалитетним родом
враћа уложени труд

Првобитна жеља Миодрага Симића да се брине о омањем воћњаку и на тај начин испуни слободно вријеме, изродила је плантажу љешника од 1.375 садница са којих већ убире род.

Симић је прве саднице овог коштуњавог воћа засадио у новембру 2015. године у Горњој Лупљаници, па иако тек за двије године може да очекује пуни род, љешник са ове плантаже већ је пронашао купце.

– Завршио сам пољопривредну школу и увијек сам желио да имам воћњак и да се бавим узгојем воћа, па сам почео да читам литературу и истражујем на који начин бих могао да примијеним научено. С временом сам одлучио да покушам са производњом љешника, а прве саднице сам засадио 2015. године, а плантажу сам наставио да ширим и 2017. и 2018. године – прича Симић који производњу базира на органским принципима.

– Анализа коју је обавио институт из Суботице показао је да имамо захвално земљиште, али се трудимо да му додатно поправимо квалитет. Имамо купца из ФБиХ који такође провјерава начин производње, услове складиштења и слично – објашњава Симић који каже да нема дилему када је у питању достизање квалитета љешника.

– Када се посвети вријеме садницама и обаве сви поступци заштите, добар род и квалитет су загарантовани – додаје Симић.

У пословима на плантажи, како каже, у највећој мјери помажу му супруга и дјеца, иако неријетко ангажује и сезонске раднике. Подршку за производњу има из буџета града, у виду подстицаја, а нада се и републичком подстицају за који је аплицирао.

Осим љешника, Симић производи и јабуку, крушку, шљиву, мушмулу и аронију, које махом завршавају у соковима, џемовима и ракији. Купцима своје производе представља на разним сајмовима, од Бијељине до Бањалуке, а сталне купце има осим на подручју Дервенте и у ФБиХ.

Цертификат

Симићева плантажа од овгуста прошле године посједује цертификат о органској производњи са роком важења до августа 2023. године, а овим документом потврђено је да се производња обавља у складу са законским прописима који регулишу органску производњу.

Related posts

Оштећени зидови у ОШ „Никола Тесла“, те димњаци на два објекта

admin

ВЕЛИКИ РЕДОВИ СТАРИЈИХ ОСОБА ПРЕД БАНКАМА И ПРОДАВНИЦАМА

admin

Празнични концерти
на крилима хуманости

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još