Друштво

Љубав и машта уткани у сваки украс

Не тако давно у Дервенти је почела са радом креативна радионица „Радивна“, настала из жеље Раденке Билић да своју љубав према ручном раду и умјетности испољи и преточи у нешто конкретно.

Трагајући за декорацијама које су природне и једноставне, а да се лако уклапају у простор и преносе емоцију, пронашла је технику везивања украсних чворова макраме. Ова техника могућа је само ручним радом, а прве кораке научила је гледајући видео – снимке мајстора за израду ових декорација.

– Убрзо сам одлучила да и сама испробам те основне чворове, а даље је дошла до изражаја креативност. Материјали који се користе за израду ових декорација су природи и најчешће користим памучне конопце, вуну, дрво и слично – каже Билићева која времена за прављење кућних декорација овом техником налази без обзира што поред себе има велику породицу, односно мужа и петоро малишана.

Вријеме израде једног поклона зависи од његове величине, те од врсте и броја украсних чворова и детаља, а са сваким купцем договара се о жељеним елементима украса.

– Овом техником може да се направи мноштво корисних ствари, а ја сам се опредијелила да углавном правим декорације за дјечије собе попут украшених имена, дуга, разних зидних декорација, луткица. Такође, израђујем и привјеске за кључеве, ранце и торбе, а највеће интересовање је за украшена имена за дјечије собе која могу бити поклон за новорођенче, крштење, рођендан и сличне прилике, док луткице обично поручују одрасли као приказ своје породице, али такође могу бити јединствен поклон за вјенчања, годишњице, пунољетства и разне друге прилике. Привјесци су мали знак пажње за сваку прилику – каже ова креативна суграђанка.

Своје производе Раденка Билић представља на друштвеној мрежи „Инстаграм“ на профилу „Радивна5плус“ гдје се могу пронаћи фотграфије и видео прикази издраде ових јединствених ручних радова.

Подршка

Ова креативна суграђанка истиче да јој је породица највећа подршка.

– Муж и дјеца су ми највећа подршка и срећна сам што је и њима занимљиво гледати ово што радим и учествовати у изради уникатних декорација. Најстарија дјевојчица Милица већ учи једноставније чворове и учествује са мном у изради – каже Раденка Билић.

Related posts

ОМЕРАГИЋИ ОД СУТРА ПОВРЕМЕНО БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Донирано осам пећи
за социјално угрожене

Derventski List

ТИТУЛА УЧЕНИКА ГЕНЕРАЦИЈЕ ДОМАЋИ ЗАДАТАК ЗА БУДУЋНОСТ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još