Друштво

„Пркос – фест“ нови љетњи фестивал у граду

Уговор о подршци пројекту младих у оквиру другог позива Омладинске банке Дервента потписан је прошле седмице са ауторима „Пркос – феста“.

Како је објаснила једна од ауторки пројекта Александра Мариловић, „Пркос – фест“ поникао је из фестивала „Љетна арт сцена“, који је постао културно извориште града у љетњим мјесецима.

– Некада је Дервента имала препознатљиву визуру захваљујући такозваној пркос – кући, која је стајала насред главне улице и била својеврсни симбол града. „Пркос – фест“ почива на концепту организације јавних догађаја у вријеме пандемије, али и духу нашег града кији је упркос бројним недаћама које су га снашле, одолијева проблемима и пркоси времену – рекла је Мариловићева додајући да фестивал даје прилику умјетности и савременим умјетницима да се промовишу, пласирају своје производе, увежу се и покажу да умјетност упркос тешким условима пркоси времену.

Током пет или шест вечери у оквиру фестивала биће презентовани различити интерактивни умјетнички садржаји, а намјера је да „Пркос – фест“ постане препознатљив дио колорита Дервенте.

Координатор Омладинске банке у Дервенти Хелена Голубовић рекла је да јој је драго да се млади буде и предлажу своје пројекте, иако још увијек нема пријављених микро – бизниса за подршку.

– „Пркос – фест“, који би требало да буде одржан од 15. јула до 15. августа, лијепа је прича младих који желе да врате традицију пркос – куће као униката града и стварају различите културне садржаје – рекла је она позивајући младе суграђане да прате активности Омладинске банке и пронађу шансу за подршку за своју идеју.

Омладинска банка у Дервенти почела је са радом у овој години, а подршку је добила и од Градске управе.

Расписан трећи позив

Омладинска банка  Дервента расписала је трећи позив за подршку пројектима младих са укупним фондом у износу од 5.463 КМ, док је за подршку микро – бизнису расположив фонд од 4.000 КМ. Рок за пријаве на позив је 28. јун.

– Ако имаш од 17 до 35 година, добру идеју и желиш да покренеш и реализујеш пројекте од друштвеног значаја, Омладинска банка ће подржати твој пројекат у износу од 500 КМ до 1.500 КМ – навели су из Омладинске банке додајући да је за младе предузетнике и предузетнице од 18 до 35 година обезбијеђена подршка за регистрацију самосталног предузетничког или комерцијалног пољопривредног газдинства у износу од 500 КМ до 2.000 КМ.

Related posts

ВЈЕШТО СПАЈА ПОЕЗИЈУ И ИЗВОРНУ МУЗИКУ

admin

Савјетима стручњака до
бољих резултата и овчарству

Derventski List

Данас први дан прољећа

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još