Култура

„Ноћ музеја“ у суботу
доноси пет изложби

Народна библиотека „Бранко Радичевић“ придружиће се 18. маја европским престоницама културе у „Ноћи музеја“, а посјетиоци ће ове године можи да погледају богат програм који ће испунити пет изложби.

Библиотека ће на овај начин десету годину за редом поводом обиљежавања Европске ноћи музеја од 20 до 23 часа бити отворена за све који желе да погледају изложбе инспирисане традицијом, обичајима и умјетношћу који се његују у граду на Укрини.

Како је појаснила директорица ове установе Мирјана Плиснић четири од пет изложби које ће бити презентоване у „Ноћи музеја“ приредила је Служба завичајне збирке која дјелује под кровом библиотеке.

– По први пут представљамо наше збирке које су  резултати дугогодишњег рада. У првом реду, то је изложба о дервентском Вашару, манифестацији која је увршћена на Листу нематеријалног културног наслијеђа РС, коју прати каталог. Изложбу чији сам аутор чиниће 28 панела, а фотографије и документи прате токове развоја вашара који траје и дан данас – рекла је Плиснићева додајући да се друга изложба односи на представљање израде текстила, односно градске и сеоске дервентске народне ношње.

– Већ дуже вријеме радимо конзервацију и реконструкцију текстилних комада, а сада су се стекли услови да покажемо већи дио колекције. У „Ноћи музеја“ представићемо оригиналан комплет српске народне ношње коју посједујемо – појаснила је Плиснићева.

Трећу изложбу чиниће колекцију пиштоља и пушака коју је библиотеци поклонио Недељко Кузмановић из Сочанице, а биће изложени и ликовни радови ученика ОШ „Никола Тесла“ од шестог до деветог разреда.

– Пета изложба је посвећена Мирославу Сухају који је радио у нашем музеју од 1977. године до почетка рата. Биће изложене његове ауторске фотографије, као и фотоапарат – додала је Плиснићева.

Европска ноћ музеја организује се под покровитељством Вијећа Европе и УНЕСКО-а и обиљежава се поводом Међународног дана музеја.

Програм за најмлађе

Мирјана Плиснић је нагласила да ће све изложбе бити представљене на спрату библиотеке, док ће плато испред установе бити резервисан за најмлађе посјетиоце.

– И ове године смо мислили на наше најмлађе посјетиоце који ће имати прилику да се забаве уз аниматоре и друге садржаје – додала је она.

Related posts

БИВША КОШАРКАШИЦА ГОВОРИЛА О РАЉАМА НАСИЉА

admin

Објављени „Сви моји родови и плодови“

admin

Промоција књиге „Глоги“ вечерас у Библиотеци

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još