Uncategorized @bsНовости

Дервента предано слави
херојске подвиге предака

Дан устанка народа БиХ у Другом свјетском рату, 27. јул, обиљежен је данас у Календеровцима, уз подсјећање на антифашистичку борбу и почетак организованог пружања отпора против фашизма.

Градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, делегације СУБНОР-а и представници СНСД-а положили су вијенце испред спомен – обиљежја погинулим борцима НОР-а и осталим жртвама, а уз служење помена одата је и пошта испред спомен – обиљежја погинулим у Календеровцима, Осојцима и Рапћанима, а уз градоначелника вијенац је положила и делегација СУБНОР-а.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић напоменуо је да су 27. јула 1941. године почели устанци народа у БиХ и Хрватској против фашизма, а зачетак отпора на подручју Дервенте био је у Појезни 4. јула.

-Услови су те 1941. године били немогући за организовање устанка у граду, јер је био под управом НДХ, већ се морало на подручју села то урадити, односно у Појезни и ширем подручју. Из Календероваца су кренуле прве групе бораца које су се придруживале осталим јединицама – рекао је Прерадовић додајући да је врло важно присјећати се људи који су самоорганизовано отишли у борбу против много јачег непријатеља.
Градоначелник Милорад Симић рекао је да се сјећа времена када је на обиљежавању 27. јула у Календеровцима било више хиљада људи, истакавши важност његовања поштовања према храбрим прецима.
– За вријеме мог мандата обновили смо све споменике који асоцирају на народноослободилачку борбу на подручју нашег града, од којих је један у Календеровцима. Овдје имамо два споменика, један погинулим борцима и споменик жртвама фашистичког терора, јер су недужни људи у фебруару 1945. године страдали у освети непријатеља – рекао је Симић који је положио и вијенац и испред спомен обиљежја погинулим борцима у Одбрамбено – отаџбинском рату
Дану устанка у Календеровцима присуствовали су и народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, представници Градске борачке организације, потомци учесника НОР-а, чланови СУБНОР-а, мјештани и други суграђани, а обиљежавање је употпунила рецитација Ненада Рибичића.

Related posts

ПРОСТОРИЈЕ „ИЗВОРА“ НА ПЛЕХАНУ ДОБИЛЕ ЧЕТВРТОГ СТАНАРА

admin

СВИ КОНТАКТИ ЗАРАЖЕНЕ ВАСПИТАЧИЦЕ ПОД НАДЗОРОМ

admin

Формирана нова скупштинска већина окупљена око СНСД-а

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još