ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Прикупљена 71 доза крви

Другој овогодишњој акцији добровољног даривања крви  одазвало се данас 87 редовних давалаца и припадника Оружаних снага БиХ, који су залихе крви допунили са 71 дозом.

Томислав Нединић данас је 30. пут стао у ред за даривање крви. За њега је то хумани чин без премца.

– Први пут сам крв даровао 1993. године, дакле у рату, а позвао бих све који осјећају да могу да дају крв, да то ураде, јер је то  заиста хуман чин – рекао је Нединић, а у листу даваоца данас се уписао и Небојша Гибаница.

– Крв дарујем да бих помогао људима, а један од главних узора био ми је брат – рекао је Гибаница.

Вођен мотивом да дарујући крв некоме има прилику са спаси живот, акцији се одазвао и Стефан Трњанац, а Марио Кузмановић који тренутно ради у Њемачкој одлучио је да у свом родном граду дарује драгоцјену течност.

– Крв дарујем 18. пут, а могао сам и у Њемачкој даровати крв, али драже ми је у родном крају и ево поклопило се да сам на одмору баш у овом периоду. Први пут сам даровао крв када сам радио у Оружаним снагама – казао је Кузмановић.

Добровољне даваоце обишао је и градоначелник Милорад Симић.

– Драго ми је да сам у друштву драгих људи који вриједно раде већ дуги низ година у Црвеном крсту, а задовољство је и свједочити добрим примјерима као што је наш суграђан Дарко Васелић који је даровао крв 56 пута и којем је данас уручено признање. У Дервенти се акције даривања крви традиционално организују три пута годишње и увијек је за очекивати да прва акција буде добра, тако да је овогодишња окупила 112 давалаца при чему је прикупљено 40 литара крви, док је ова друга акција у периоду годишњих одмора.  Крајем године преостаје нам још једна акција, када очекујемо да испунимо количину доза из прошле године што је око 80 литара по чему је Дервента јако препознатљива – рекао је Симић додавши да традиција давалаштва Дервенту чини препознатљивом захваљујући активистима и руководству Црвеног крста.

– Акције су увијек добро организоване, а то је засигурно захваљујући руковоству ове организације, које настоји да анимира људе и указује на значај помоћи људима – рекао је Симић.

Секретар дервентског Црвеног крста Радислав Кујунџић захвалио је свим учесницима акције, добровољним даваоцима, као и Заводу за трансфузијску медицину која већ 28 година добро сарађује са организацијом и Градској управи која им пружа подршку.

– Као и иначе очекујемо добар одзив, с обзиром да се ова акција одвија у вријеме годишњих одмора и високих температура. Годинама радимо са младим људима, школарцима, да би постали редовни даваоци и да и по завршетку школе остану при тој традицији – додао је Кујунџић.

Према подацима Градске управе, у текућој години из градске касе издвојено је 40.000 КМ за рад Црвеног крста, између осталог и за организовање акција даривања крви, пројекте и такмичења у пружању прве помоћи.

У протеклој години акције прикупљања крви окупиле су 247 давалаца, а прикупљено је 88 литара крви.

Залихе крви

Др Дарко Микеревић из Завода за трансфузијску медицину у Добоју оцијенио је да је организација акција даривања крви у Дервенти на високом нивоу.

– Имамо јако добру сарадњу са дервентским Црвеним крстом, а свака акција нам доста значи, нарочито у љетњем периоду када су у току годишњи одмори, када имамо мање давалаца, а већа је потрошња крви. Велико је кретање становништва, честе су саобраћајне несреће и потреба за крвљу је самим тим већа. Ситуација са залихама крви је задовољавајућа, с времена на вријеме имамо мало проблема са 0 негативном крвном групом, али то је оно што нас прати током цијеле године – рекао је др Микеревић.

Related posts

И даље траје интензивна потрага за Петром Радић

admin

Возачи опрез, почела је школска година

admin

Вакцинација у Српској почиње у петак

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još