Друштво

Тајне кулинарства ђаци ће
савладавати у обновљеном ресторану

Реконструкција ресторана Стручне и техничке школе, која ће ученицима кулинарске струке обезбиједити боље и квалитетније услове за практичну наставу, али и пружити удобнији простор за школске свечаности, ускоро би требало да буде приведена крају.

Радови којим је обухваћена обнова двије просторије ресторана од око 200 квадратних метара, почели су у другом полугодишту протекле школске године и то у оквиру пројекта „Анализа инфраструктурних објеката образовних институција на територији БиХ“ који финансира Европска унија. Дервентска средња школа са још шест средњих школа из РС дио је овог пројекта.

Директорица школе Бранка Јовић подсјетила је на значај радова који су у току.

– Веома је значајно што је пројекат Стручне и техничке школа, међу 200 априцираних, успио да буде један од седам који се реализују. Радови су почели крајем фебруара и почетком марта, а сада је већ извјесно да ће ускоро бити завршени. Замијењена је унутрашња и вањска столарија на оба простора који користе ученици за практичну наставу, а која ће значајно утоплити простор, а поред тога спуштени и су стропови од регипса са изолацијом од стаклене вуне, постављена је нова подна керамика са изолацијом, као и зидна керамика. Постављању керамике и завршних молерских радова претходила је реконструкција канализационих и водоводних цијеви, а обнова обухвата и радове на тоалету који се налази такође у оквиру тог простора – објаснила је Јовићева додавши да је још преостала набавка опреме неопходне за извођење практичне наставе.

– Преостало је још да стигну кухињски апарати, шпорет, фрижидер и остала опрема. Када све буде комплетирано ученици ће имати много квалитетнију практичну наставу у новом простору – казала је директорица школе.

Квалитетнијим условима практичне наставе у обновљеном ресторану радују се ученици, али и професори.

– Ове школске године практичну наставу смо организовали у кабинетима, прилагођавамо се условима, тако да више радимо теоретски. Радујемо се оспособљавању нашег ресторана гдје се надамо да ће ученицима као и професорима бити љепше и угодније и да ће квалитет рада бити већи – казала је професорица Гордана Перић додавши да ће у ресторану практичну наставу похађати ученици једног одјељења првог разреда кувара и ђаци из два одјељења трећег разреда.

Пројекти

Како је истакла директорица Бранка Јовић ова школа, осим побољшања услова за кадрове кулинарске струке, претходних година унаприједила је услове школовања и за друге струке.

– Пројекат обнове ресторана је претходних година био запостављен, јер су другим пројектима биле обухваћене друге струке, као што је опремање кабинета за машинство и економију, пројектом енергетске ефикасности, као и другим пројектима који су добили подршку Градске управе – казала је Јовићева.

Related posts

Под будним оком монаха настаје врхунска ракија

admin

Инвалидима рада 45 пакета са зимницом

admin

„Ноћ музеја“ истакла главне
одлике дервентског идентитета

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još