Uncategorized @bsДруштвоИЗДВОЈЕНО

Креативност и дјечија радост
преплавили улице Дервенте

Дјечији осмијеси и разиграност, те машта коју су ученици основних школа „19. април“, „Никола Тесла“ и „Тодор Докић“, те Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ пренијели на шарене костиме, обојили су данас улице града у оквиру 19. Фестивала хумора и дјечијег стваралаштва.

Тмурно вријеме и киша нису успјели да покваре расположење више од 500 учесника дефилеа који је претходио програму у Спортском центру.

Малишане у костимима инспирисаним спортом, временским приликама, писцима, па и костимиране Астериксе и Обеликсе, далматинце, весела страшила, сатиће и лептириће поздравили су родитељи, баке, деке и други суграђани.

Организацију је и ове године изнијела Основна школа „19. април“, а директорица Елвира Миљић оцијенила је да број учесника, али и присуство бројних суграђана свједочи о значају фестивала.

– Прије 19 година када је фестивал утемељен значај је свакако био огроман, јер смо били прва школа у Републици Српској која је организовала нешто тако, а присуство оволиког броја гостију говори колико је фестивал значајан и на нивоу школе и града. Желим нагласити да ове године по први пут са нама није, нажалост, оснивач ово фестивала професорица Драгица Ђекић, али ћемо је се данас свакако сјетити и одати јој почаст – казала је Миљићева истакавши да је свако издање овог фестивала посебно на свој начин.

– Сваке године мислимо да смо исцрпили идеје, међутим и када се уради иста ствар, свако је дочара на свој начин. Наравно, учитељи имају и велику помоћ родитеља у припреми малишана за ову манифестацију – додала је Миљићева.

Овогодишњи фестивал донио је посебан доживљај за првачиће.

– Маскирао сам се у оловку, у школи смо правили костим а послије ми је и мама помогла – казао је Вук Добрић, а Ања Добриловић казала је да јој се свиђа костим оловке у боји.

– Свиђа ми се што смо ходали градом у костимима – рекла је ова дјевојчица.

Камено доба и Кременко били су инспирација за ученике трећег разреда из Костреша, а Данијел Бановић из ове групе казао је да му се цртани филм, као и фестивал допадају.

– Лијепо ми је носити костим страшила, већ пет година учествујем на фестивалу и не бих да одустајем, али морам када кренем у шести разред. Родитељи су ми помогли да направим костим – рекао је ученик петог разреда Ђорђе Николић.

Подршка овој манифестацији и ове године стигла је из Градске управе, а централном програму су присуствовали замјеник градоначелника Синиша Јефтић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић.

– Као и претходних година и данас је задовољство бити присутан на овој манифестацији, а моје честитке свима који сте учествовали и уложили труд и рад на фестивалу који чини Дервенту препознатљивом – казао је Јефтић.

Конкурс

Овај фестивал одликује и конкурс ликовних и литерарних радова са овогодишњом темом „Смијех је лијек за душу“, а на који су пристигли радови ученика из цијеле Српске. Осим награђених најбољих радова на конкурсу, додијељена је и повеља Оља Милинковић за изузетан допринос литерарном стваралаштву и то ученици деветог разреда Николини Стевановић из ОШ „Сутјеска“ Модрича.

Награда за најбољи литерарни рад припала је Ани Петковић из ОШ „Никола Тесла“ из Дервенте, док је другим најбољим оцијењен рад Милице Данојлић из ОШ „Сутјеска“ из Модриче, а трећи награђени у овој конкуренцији је рад Миле Сибинчић из дервентске школе „Никола Тесла“.

У конкуренцији ликовних радова, у категорији нижи узраст, бриљирали су ученици ОШ „Тодор Докић“ из Календероваца, тако да је прво мјесто освојио Горан Мартић, док је друго мјесто припало Мухарему Мехмедовићу, а рад Софије Удовичић заслужио је треће мјесто. У конкуренцији ликовних радова ученика вишег узраста награду за прво мјесто освојила је ученица Лена Раилић из ОШ „Тодор Докић“, док је рад Тамаре Винчић из ОШ „Никола Тесла“ освојио другу награду, а трећа најбоља у овој конкуренцији била је Јована Башић, такође из календеровачке основне школе.

Related posts

Са дијабетесом се
бори 688 Дервенћана

Derventski List

Даривање крви 4. марта

admin

Младост и љепота обасјали град

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još