Друштво

Опремање возила за зиму
и даље значајан трошак

Зимска опрема за возила обавезна је од 1. новембра до 1. априла, а сви они који желе да безбрижно дочекају ниске темепратуре, снијег и лед, али и да избјегну казне, почели су припрему возила за предстојећу сезону.

Посједовање зимске опреме на путевима у Републици Српској и БиХ обавезно је до 1. априла 2025. године без обзира на временске услове, а законом су прописане казне за непосјетовање. Сваки возач који управља возило без зимске опреме платиће 40 КМ казне, а 500 марака предузеће или друго правно лице које обавља дјелатност превоза. Осим новчане, прописана је и казна искључења из саобраћаја.

Добра вијест за све оне који треба да купују зимске гуме јесте да је цијена за нијансу нижа него лани.

– Готово од почетка октобра нам долазе возачи и распитују се за цијене нових гума. Произвођач и квалитет, као и димензије, диктирају цијену гума, а крећу се од 90 до 200 марака са монтажом и балансом – казали су у „МБ сервису“ у Пољу гдје замјену, монтажу и баланс наплаћују десет марака по гуми.

Поред зимских гума и ланаца возачима се савјетују и неке додатне провјере како би аутомобили били спремни за хладније вријеме.

– Обавезно треба преконтролисати исправност кочионог и управљачког система, исправност свјетлосно – сигналних уређаја и провјери стање течности  у возилу, као и исправност уређаја за климатизацију – савјетовали су из ауто – сервиса „Бато“ додајући да ове провјере коштају 30 марака.

У продавници ауто – дијелова „D&N“ казали су да цијене акумулатора, ланаца, моторних уља и антифриза нису другачије у односу на прошлу сезону.

– Ланци, у зависности од групе, коштају од 35 до 45 марака, док је цијена акумулатора, у зависности од јачине  до 130 марака. Метлице за брисаче коштају од 12 марака за пар, па навише, а моторно уље од 13 марака за литар, па такође навише. Литар антифриза је око седам марака, док је течност за шофершајбну која трпи температуру до минус 20 степени од пет литара 11,50 марака – додали су у овој проданици.

Дервенћанин Славен Кнежевић пронашао је најповољнији начин за припрему свој аутомобила за зиму.

– Зимске гуме, које користим само у зимском периоду, сам поставим у слободно вријеме – објаснио је Кнежевић, док је Зорица Поповић казала да сваке године пред зиму аутомобил препусти стручним људима да га припреме.

– Много времена проводим на точковима, јер радим као комерцијалиста и заиста ми је важно да без обзира на временске услове будем безбједна – истакла је Поповићева.

Зимска опрема

Зимска опрема подразумијева зимске гуме на свим точковима возила или зимске гуме на погонским точковима и ланце за снијег. Под зимском опремом сматрају се и гуме за љетњу употребу на свим точковима са дубином газећег слоја четири милиметра и ланцима за снијег.

Related posts

ОМЕРАГИЋИ ОД СУТРА ПОВРЕМЕНО БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Неколико насеља у четвртак без струје

admin

Фестивал „Urban vibes“ по први пут у Дервенти

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još