ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Почело друго полугодиште

Настава у другом полугодишту у школској 2020/2021. години за ђаке свих дервентских школа почела је данас, с тим да ће ученици Основне школе „Никола Тесла“ наставу, за сада, похађати у објектима других школа с обзиром да је процијењено да ова школа тренутно није безбједна за одвијање наставе.

Разлог за то је земљотрес који је крајем прошле године погодио Петрињу у Хрватској, а који се у значајној мјери осјетио и у Дервенти, те је проузроковао оштећења на објекту ОШ „Никола Тесла“. Послије прегледа стања Општинска комисија за процјену штете установила да нема опасности од урушавања објекта, али да из предострожности није препоручљиво одвијање наставе у овом објекту.

Вођени тиме, руководство школе усагласио је са помоћником министра за предшколско и основно васпитање и образовање, да је ради заштите здравља и живота дјеце и запослених у овој образовној установи, тренутно најбоље рјешење наставу одржавати у другом објекту.

– Договорили смо да ће за ученике од другог до деветог разреда учионице Средњошколског центра „Михајло Пупин“ и Стручне и техничке школе бити нове учионице у овом полугодишту, док ће првачићи наставу и продужени боравак имати у ОШ „19. април“. Сви ученици ОШ „Никола Тесла“ наставу ће слушати у другој смјени у складу са свим прописаним мјерама, укључујући и скраћене часове – објаснио је директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић додавши да ће овај нови начин рада на снагу ступити од понедјељка.

– Овај принцип рада на снагу ступа од понедјељка, 25. јануара, док ће дјеца у 21. и 22. јануара наставу похађати онлајн – рекао је Ђурић.

За разлику од ОШ „Никола Тесла“, остале школе на подручју општине, наставу у другом полугодишту организују према плану.

Своја врата за ђаке у другом полугодишту данас је отворила ОШ „19. април“, а директорица Елвира Миљић казала је да су и ђаци и запослени спремно дочекали ученике.

– Настава ће се одвијати по устаљеном распореду, огрева имамо довољно, а према информацијама којима располажемо, ни један ученик, ни запослени се нису пријавили да су у изолацији, тако да ни са те стране немамо проблема и можемо да почнемо наставу у пуном саставу – рекла је Миљићева.

Директор ОШ „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи Жељко Стјепановић истакао је да су неколико дана прије почетка наставе кренули са загријавањем просторија школе, како би ђаке дочекале топле учионице.

– Припремљеног огрева имамо довољно. Што се тиче мјера које треба да испоштујемо, просторије су дезинфиковане и све је спремно за друго полугодиште – рекао је Стјепановић, а и директорица ОШ „Тодор Докић“ Маја Петровић потврдила да је да све тече према плану.

– Просторије смо загријали претходних дана и припремили поштујући прописане мјере за спрјечавање ширења вируса корона – рекла је Петровићева.

Наставак школске године спремно су дочекале и средње школе.

– У ново полугодиште улазимо према распореду и условима према којима смо радили и током претходног полугодишта, тако да што се тиче организације немамо никаквих промјена. Огрева имамо довољно, тако да не би требало да буде проблема са загријавањем просторија – рекао је директор Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Предраг Дринић.

Ђачку грају данас спремно дочекује и Стручна и техничка школа.

– Настава почиње 21. јануара са оним мјерама које су прописане и које смо поштовали и у првом полугодишту. Нову школску годину су обиљежиле епидемиолошке мјере које смо поштовали, те до краја полугодишта нисмо имали ни једног зараженог ученика. Што се тиче учионица, дезинфиковали смо их, а по завршетку пројекта енергетске ефикасности примијетно је да је у школи доста топлије него раније, а и огрева имамо довољно – рекла је директорица школе Бранка Јовићева додавши да земљотрес који се осјетио и у Дервенти није причинио никакву штету на објекту школе.

Министарство

Из Министарства просвјете и културе РС саопштено је да су у свим основним и средњим школама у Републици Српској обезбијеђени сви хигијенско-епидемолошки услови за почетак наставе, а цјелокупан наставни процес биће организован према утврђеном Плану организовања рада у основним и средњим школама и ђачким домовима у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона. Додали су да је план организовања рада у школама у потпуности усклађен са препорукама Министарства здравља и социјалне заштите те Института за јавно здравство РС.

Related posts

У ДЕРВЕНТИ ГЛАСАЛО 41 ОДСТО БИРАЧА

admin

Јасиковача и Рабић
сутра без струје

Derventski List

ПРЕДСТАВНИЦЕ ДЕРВЕНТЕ НА САБОРУ КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još