ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Чуварима ћирилице уручене награде

Најљепши ћирилични рукопис на овогодишњи конкурс Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ послали су Софија Ковачевић из Власенице, док су Дервенћанке Маја Глумац и Ања Петковић освојиле друго и треће мјесто међу ученицима. У категорији одраслих првонаграђени је рад Дервенћанке Јелене Ђурђевић, а Аница Сарић и Бошко Гајић освојили су другу и трећу награду.
Њима су вечерас, на Дан словенске писмености Свете Ћирила и Методија, у Центру за културу уручене награде.
Ученица Софија Ковачевић већ трећи пут учествовала је у конкурсу.
– Радове сам слала и раније, јер ми се свиђа да лијепо пишем, а први рад који сам послала надахнуо ме је да пишем даље. Лијеп је осјећај бити побједник и веома сам срећна – рекла је она.
Други пут на конкурс свој рад доставила је Јелена Ђурђевић и други пут освојила прву награду. Мотив јој је очување ћирилице, којом треба да се поносимо.
– Ми смо један од малобројних народа који пише ћирилицом и треба то наше писмо чувати. Вјерујем да ако изгубимо своје писмо, изгубили смо себе. Такође, волим када неко пише лијепо и уредно, то ме баш одушевљава – рекла је Ђурђевићева.
Предсједник „Просвјете“ свештеник Далибор Ђекић рекао је да је ове године на конкурс пристигао 51 рукопис из цијеле БиХ, као и из Србије, те подсјетио на завјештање Стефана Немање о писму.
– Један од наших главних задатака јесте да чувамо свој језик као зјеницу ока свог. Ако изгубимо језик изгубили смо све, и себе и културу и народ, и прошлост и будућност. Учесника је ове године било нешто мање него ранијих година, нисмо добили ни један рад од ученика средњих школа – рекао је Ђекић додајући да ће до краја године „Просвјета“ организовати низ духовних и културних догађаја, након што уреде просторије друштва.
Додјелу награда ауторима најљепших рукописа увеличали су наступи ученика Музичке школе која дјелује при Основној школи „Никола Тесла“ и рецитатора Основне школе „19. април“.

Похвале
Осим награда, комисија је додијелила низ похвала и то ученицима Николи Чоњићу из Хан Пијеска, Нађи Ковачевић из Власенице, Хелени Цигановић из Дервенте, те Андреју Попадићу и Луки Пуљановићу из Добоја, а међу одраслима похвалу је заслужио Милош Ожег из Српца.
У име Градског одбора друштва Милорад Ђурђевић свим учесницима подијелио је ћириличне повеље.

Related posts

Велики дан за
епархију и Дервенту

Derventski List

Школа пливања и овог љета
доступна полазницима

Derventski List

Јавна окупљања до 100 људи, кафићи могу да раде до поноћи

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još