Друштво

„Гробови говоре истину“
свеобухватан портрет Осињске бригаде

Допуњено издање књиге „Гробови говоре истину” у којој аутор Милан Гаврић доноси нове детаље о ратном путу Осињске лаке пјешадијске бригаде, али и другим важним подацима који до сада нису били познати јавности, промовисана је вечерас у Центру за културу.
-Треће допуњено и проширено издање настало је захваљујући читаоцима који су прочитали претходна издања књиге, који су ме контактирали, предлагали, давали оцјене и мишљењ. Упустио сам се у посао да и треће издање угледа свјетлост дана. Око 100 страница, докумената, прича, спискова и другог је објављено. Обратио сам више пажње на период из Другог свјетског рата, јер сам имао критика од појединаца да смо се рано почели спремати за ратна дејства 1992. године. Међутим ти који су тако говорили нису знали важне чињенице из тог периода – рекао је Гаврић и нагласио да су на подручју Дервенте, према информацијама из књиге Мидхата Диздаревића, биле 754 жртве усташкиг терора.
-У Осињској бригади је погинуо 101 борац, а у осињско – сочаничком крају 101 борац Народноослободилачког рата. Ми смо сада добро прошли, мислим наш осињски крај у односу на Костреш који је остао без радне снаге и војно способних, затим Босански Лужани, Велика и Мала Сочаница, Мишинци и други – казао је Гаврић, а у ново издање уврстио је и детаље из кризних штабова, формирања власти у послијератном периоду у Дервенти и другим догађајима из времена током и послије Одбрамбено – отаџбинског рата.

-У ново издање на 463 стране уврстио сам неколико нових текстова, а седми дио књиге под називом „Након рата, рат“ потпуно је нова цјелина, рат новим средствима. Након рата требало је почети живот из почетка, много тога се код људи изгубило, посебно људске вриједности – казао је Гаврић додавши да је прво издање књиге објављено
2021. године.
Рецензент књиге Слободан Наградић честитао је аутору, наглашавајући да су ријетки примјери у издаваштву Републике Српске да једна књига за непуне четири године доживи три издања.
-То значи да она има читалачку публику, да кореспондира са истином, да је тематика погодила у душу читаоце са дервентског подручја. Ријечи је о књизи, једној врсти портрета бригаде, о њеном настанку, ратном путу, о акцијама у којима је учествовала, али и са проблемима са којима се суочавала – казао је Наградић и осјенио да је Гаврић написао добру, храбру, поучну књигу и која може бити поуздан извор тумачењима збивања у вријеме грађанског рата у БиХ.

-Ја се надам да је Милан Гаврић се овом књигом одужио свој дуг преецима и савременицима, саборцима, а да је истовремено оставио лијеп дар својим потомцима да његују културу сјећања на учеснике Одбрамбено – отаџбинског рата – казао је Наградић.
Промоцији су, измедју осталих, присуствовали и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, одборници, представници Градске борачке организације и других удружења проистеклих из Одбрамбено – отаџбинског рата, те многи други.

Related posts

Потресно свједочење окосница „Српског срца Јохановог“

admin

Резултати уписа у Стручној и техничкој школи

admin

ЛОВЦИ „МОТАЈИЦЕ“ ИЗБОРИЛИ НАСТУП У КУПУ РС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još