ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервенти трећи пут узастопно позитиван ревизорски извјештај

Послије 2014. и 2018. године Главна служба за ревизију јавног сектора у Републике Сроске и за 2021. годину граду Дервенти дала је позитивно мишљење о финансијским извјештајима и о усклађености. На тај начин Дервента је постала једина локална заједница у Републици Српској која је три пута заредом добила позитивно мишљење ревизора.

– Према нашем мишљењу, Консолидовани годишњи финансијски извјештај града Дервента, истинито и објективно приказује, у свим материјалним аспектима, финансијско стање имовине и обавеза на дан 31. децембар 2021. године и извршење буџета за годину која се завршава на тај дан, у складу са прописаним оквиром финансијског извјештавања. Уз ревизију Консолидованог финансијског извјештаја града Дервента за 2021. годину, извршили смо ревизију усклађености активности, финансијских трансакција и информација исказаних у финансијским извјештајима са значајним законским и другим прописима. Према нашем мишљењу, активности, финансијске трансакције и информације приказане у граду Дервента за 2021. годину су, у свим материјалним аспектима, у складу са прописима којима су регулисане – наводи се у оцјени ревизије.

Овакав налаз добија на значају ако се у виду има чињеница да је управа функционисала у отежаним условима због пандемије корона вируса, али највећи проблем представљало је неразумијевање већине у Скупштини града.

– Нажалост имали смо ситуацију која ником, осим неколицини надриполитичара, није ишла на руку. Већина у Скупштини града, која је била у позицији до пред крај прошле године, није марила за законитост докумената које је доносила, као ни за рационалност, па нам је реализација неких пројеката у озбиљном закашњењу. Тако је и прошлогодишњи капитални буџет готово уништен, па смо били принуђени да спасавамо и врло опрезно трошимо средства. Подсјетићу да због тог односа у Скупштини града нисмо имали именоване начелнике одјељења, што је у функционалном смислу представљало отежавајућу околност. Ипак, и у тим условима успјели смо да послујемо у складу са законским прописима, поштујући процедуре, да остваримо суфицит у буџету, а као круна рада извршне власти је и овај позитивни ревизорски извјештај, на којег сам заиста поносан – рекао је градоначелник Милорад Симић.

Ревизијом је, иначе, обухваћен Консолидовани финансијски извјештај Градске управе и јавних установа Центар за социјални рад, вртић „Трол“, Центар за културу, Туристичка организација, Спортски центар, Средњошколски центар „Михајло Пупин“, „Стручна и техничка школа“, Дом здравља и Народна библиотека „Бранко Радичевић“.

Овакав налаз ревизије практично значи да је цијели систем који је обухваћен Градском управом прошле године све процедуре, финансијске али и остале, провео без иједне грешке.

– Уз ово, значајно је напоменути и да су Градска управа и све ниже организационе јединице, реализовале планиране активности, упркос чињеници да градоначелник није имао подршку већине у Скупштини града за своје приједлоге – истакли су у Градској управи.

Јавне набавке

Према ревизорском извјештају, у току 2021. године проведен је 241 поступак јавних набавки укупне вриједности 4.011.954 КМ (без ПДВ-а). Проведен је 21 отворени поступак, 41 конкурентски захтјев за достављање понуда, 169 директних споразума и десет посебних поступака за набавку радова, роба и услуга, као и 15 набавки које су изузете из поступка јавних набавки по Закону о јавним набавкама укупне вриједности од 380.657 КМ.

Related posts

Наредба о радном времену поводом републичког празника 21. новембра

admin

БИРАМО НАЈБОЉЕГ СПОРТИСТУ У 2018.

admin

СИТУАЦИЈА У ДЕРВЕНТИ СТАБИЛНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još