Друштво

Из Њемачке стигло
17 будућих музилица

На фарму Драгана Пијетловића из Црнче ове седмице стигло је 17 јуница из Њемачке, вриједних 100.000 марака, које би до краја године требало да постану музна грла.

Пијетловићево газдинство, уз новопристигле јунице, тренутно броји 60 грла.

– Један дио од уложених 100.000 марака је новац који сам уштедио, а за дио сам обезбиједио подршку – испричао је овај Црнчанин који се по нова музна грла најприје запутио у Француску.

– Тај план је пропао због забране увоза грла усљед појаве болести „плави језик“, па су јунице на крају стигле из Њемачке. Грла су намјењена за производњу млијека, а за отприлике три мјесеца требало би да дају 25 до 30 литара милијека дневно по грлу- рекао је Пијетловић чија је фарма заснована 2007. године са двије краве.

– Сада мљекари у Козарској Дубици дневно испоручујем 400 литара млијека. Иако сматрам да би откупна цијена млијека требало да буде виша, њу нажалост, диктирају други фактори. Ипак, добро дође премија са републичког нивоа, али и подстицај из буџета Дервенте који на годишњем нивоу по грлу изности 180 марака – испричао је овај фармер који је значајан износ уложио и у изградњу објеката.

– Градњу штале, у коју сам уложио око 350.000 марака, почео сам прије три године. На 800 квадратних метара капацитет јој је 70 грла – рекао је Пијетловић којем у вођењу фарме помажу супруга и син.

Пољопривреда

Драган Пијетловић, за потребе свог газдинства, годишње обрађује око 600 дунума пољопривредног земљишта.

Related posts

Матурско вече Стручне и техничке школе вечерас

admin

ЗВАНИЧНИЦИ ОСУДИЛИ ПОСТУПАК АМБАСАДОРА

admin

Празнични концерти
на крилима хуманости

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još