Друштво

Костими дервентског краја награђени
на новосадском фестивалу

Костими из дервентског краја, стари око стотину година, које су чланови Српског културно – умјетничког друштва „Дервента“ представили протеклог викенда на Фестивалу ношње, накита и оглавља „Бисерна грана“ у Новом Саду освојили су награду.

Фестивал је окупио двадесетак културно – умјетничких друштава из Републике Српске, Србије, Македоније, Хрватске и Румуније који су показали богатство народних ношњи, али и традицију својих крајева.

– Програм фестивала подразумијевао је оцјењивање костима од стране еминентних етнолога, а осим ревије, био је приређен и богат културно – умјетнички програм. Централном дијелу манифестације, који је одржан у суботу у Српском народном позоришту у Новом Саду, претходила је фотомонографија „Наслеђе које опстаје“ коју смо, такође, испратили – казали су из СКУД-а „Дервента“ које у свом фундусу има тридесетак оригиналних комплета ношње дервентског краја.

Учесници фестивала били су и дио пријема у Градској кући Новог Сада, а сви заинтересовани посјетиоци су имали прилику да се упознају са богатством нематеријалног наслијеђа приказаног кроз народне ношње на Градском тргу.

Овогодишњи фестивал „Бисерна грана“ 16. пут организовао је Културни центар „Младост“ из Футога.

Related posts

ЕКОЛОШКА ОСВИЈЕШТЕНОСТ ДОНИЈЕЛА НАГРАДУ

admin

Од сутра до недјеље појачане контроле возача

admin

1. мај симбол борбе за радничка права

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: