ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Неупитна подршка мајкама са троје и више дјеце

Подршка из локалне управе свим мајкама које су родиле треће и свако наредно дијете није доведена у питање ни у вријеме пандемије корона вируса, а из градског буџета за 32 мајке које су у протеклих шест мјесеци на свијет донијеле близанце или треће и наредно дијете, исплаћено је укупно 22.000 КМ.

Да за проширење породице пресудне нису биле пандемијске околности говори и податак да су лани у Дервенти рођене 223 бебе, што је за 34 бебе више у односу на 2019. годину.

Синиша и Неда Тошић срећни су родитељи близанаца Саре и Милоша, али и седмогодишњег Матеја. Поносна мама је истакла да веома радује чињеница да осим породице и пријатеља још неко мисли на њихову дјецу и има разумијевања за поприлично високе трошкове за новорођенчад.

– Сара и Милош још немају два мјесеца, а седмогодишњи син Матеј нам је од велике помоћи. Бебе су рођене мало прије термина, што је често када су у питању близанци, али веома лијепо напредују – казала је Тошићева захваливши се градоначелнику додајући да свака помоћ много значи родитељима који имају више дјеце.

– Било би лијепо да ова пракса потраје и у наредним годинама – казала је она.

Иако је, као и лани, изостао традиционални пријем за мајке, градоначелник Милорад Симић је казао да подршка за вишечлане породице не смије бити доведена у питање.

– Наша је обавеза да пружимо симболичну подршку, прије свега мајкама, и да сваки родитељ осјети да, у ово „хладно“ доба има неко ко жели да потпомогне њихову породичну радост и срећу и да неко има слуха за њихове потребе – рекао је Симић додавши да је мајкама које су родиле близанце исплаћено по 2.000 марака, док је за мајке које су родиле треће и свако наредно дијете исплаћено по 600 марака.

Градоначелник је казао и да га веома радује што се толики број породица одлучио на већи број дјеце.

– Дервента је средина која је у доброј мјери обезбиједила могућност запослења за све оне који желе да раде и тако је већ годинама, а циљ је да се родитељи материјално обезбиједе – нагласио је Симић подсјећајући да је и он одрастао у вишечланој породици као 12. дијете.

Према подацима Градске управе од новембра до маја двије породице су постале богатије за близанце, док је једна мајка родила шесто дијете, двије мајке родиле су пето дијете, док је њих седам на свијет донијело своје четврто, а 19 треће дијете.

Related posts

Трећа овогодишња акција даривања крви 18. новембра

admin

Подигнута спомен плоча у част Танкосаве Лејић

admin

ВИШЕ СЕЛА У УТОРАК БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još