Култура

Малени глумци испричали
причу о пријатељству

Премијерно извођење представе „Наш друг Јоца“, која је друга по реду премијера у мају потекла из „кухиње“ Драмског студија у Дервенти, обрадовала је вечерас у „Напретковом“ дому бројне предшколце и основце, али и родитеље доносећи басну о пријатељству, прихватању различитости, добрим намјерама и дјелима.

Представа је настала по тексту писца и пјесника за дјецу Пеђе Трајковића, а текст представе, коју је адаптирао и режирао драматург и ментор Драмског студија Синиша Тешановић, дуго је ишчекиван комад за извођење на великој сцени.

– За наше најмлађе глумце ово је можда и најтежа представа коју су радили с обзиром на то да су савладали сценски говор, покрет и плес. Осим тога, вечерас су по први пут играли на великој сцени што су прижељкивали око годину и сви смо срећни што се то коначно остварило – рекао је Тешановић испричавши да представа прати причу малог лава побјеглог из циркуса.

– Прича прати малог лава који наилази на вјечне ривале – псе и мачке, као и на симпатичног миша и прасе који га не прихватају у своје друштво, јер је другачији од њих. Врцкасти и доброћудни лавић Јоца учи о себи, као и о свијету око себе кроз догодовштине, игре, симпатичне ситуације и дијалоге. На крају, покаже своје велико срце тако што све животиње заједно избави од шинтера и на тај начин се спријатељи са њима – објаснио је Тешановић.

Улогу главног лика, лава Јоце, у овој представи изнио је Борко Топић.

– Није било толико тешко научити текст, а ни улога главног лика ми није била много тешка. Ово је прича о пријатељству, тако да ја, као мали лав, желим да нађем пријатеље и зато причам и са мацама, псима, а спријатељимо се на крају када их спасим – објаснио је Топић, а да јој није било тешко припремити нову представу казала је и деветогодишња Тамара Живковић. 

– У представи глумим лик главне маце, Цице, која малом лавићу причам како да не слуша друге животиње, него само да се дружи са мацама. Јако сам уживала у припремању представе – рекла је Живковићева.

У овој басни лик једног од паса пред публиком је представио Гаврило Тошић.

– Није ми било тешко да се припремим за ову улогу, можда око двије седмице да сам спремао текст. Мислим да смо се баш потрудили око ове представе и да ће нас публика наградити аплаузима – рекао је Тошић.

Related posts

Пред дервентским глумцима 100. изведба

Derventski List

„ПЛАВА ПОВЕЉА“ ЗА „МАСЛАЧКОВУ СУДБИНУ“

admin

ФИЛМСКЕ НОТЕ УЉЕПШАЛЕ ВЕЧЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još