Друштво

Научна заоставштина Михајла
Пупина пред Дервенћанима

Изложба у част српског научника, проналазача, професора на Универзитету Колумбија и добротвора Михајла Идворског Пупина, а која је настала по аутобиографском дјелу „Од пашњака до научењака“ отворена је данас у Центру за културу.

Ријеч је о изложби коју је приредио генерални секретар Савеза иноватора РС Љубиша Пашић и то поводом 170 година од Пупиновог рођења.

– Дервента је један од првих градова гдје смо изложили поставку коју чини око 30 банера са фотографијама, биљешкама и текстовима из Пупинове аутобиографије за коју је награђен Пулицеровом наградом – казао је предсједник овог савеза Милован Бајић додавши да се нада да ће изложбу погледати што већи број грађана и ученика основних и средњих школа.

С обзиром да једна дервентска средња школа носи име по овом српском великану, прије двије године у дворишту ове образовне установе откривена је биста њему у част.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић казала је да се у овој школи посебна пажња посвећује Пупиновом научном раду.

– Пупин је био патриота, научник и иноватор који почива у САД-у, али који је за живота увијек истицао своје српско поријекло и вјерујем да бисмо требали да подржимо иницијативу  да се Пупинови посмртни остаци пренесу у Србију – казала је Асентићева.

Да је ова изложба одлична прилика да ученици науче више о лику и дјелу великог научника сматра ученик четвртог разреда гимназије општег смјера у СШЦ „Михајло Пупин“ Лука Милинковић.

– На изложби можемо да видимо мноштво занимљивости из Пупиновог живота и да боље схватимо прилике у којима је стварао током Првог свјетског рата и везама које је остварио у САД-у – казао је Милинковић.

Директор Центра за културу Јеленко Живковић истакао је да је изложба о Михајлу Пупину трећа у низу поставки о важним људима из српске историје, послије Милеве Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића.

– Овом изложбом уједно отварамо и јесењу сезону активности у Центру за културу. На годишњем нивоу приредимо између 180 и 200 активности и то представа, концерата, изложби слика и фотографија, семинара и промоција, које окупе око 30.000 посјетилаца – рекао је Живковић.

Отварању изложбе присуствовао је и градоначелник Милорад Симић са сарадницима, те ученици и други суграђани.

Изложба ће галерију Центра за културу красити до 13. септембра.

Ко је био Михајло Пупин

Током свог научног и експерименталног рада Михајло Пупин дао је значајне закључке важне за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, рентгенологије, те је заслужан и за развој електротехнике. Био је и један од оснивача и дугогодишњи предсједник Српског народног савеза у САД-у, те почасни почасни конзул Србије у тој земљи.

Related posts

У ТОКУ ОРЕЗИВАЊЕ УКРАСНИХ СТАБАЛА

admin

Ватрогасци се данас борили са седам пожара

admin

Почела нова школска година

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još