Новости

Одликовање 103. бригаде
ХВО-а срамни чин

Група бивших бораца и представника политичких партија, након што су јуче у Кострешу исказали незадовољство одликовањем које је 103. бригади ХВО-а 25. марта у Дервенти уручио хрватски предсједник Зоран Милановић, окупила се данас испред централног спомен – обиљежја како би још једном поручили да је овај чин за њих неприхватљив.

Окупљање су искористили и како би одржали помен и положили вијенце погинулим у Одбрамбено – отаџбинском рату.

Међу окупљеним био је и Чедо Продић са Чардака који је на својој кожи осјетио тортуру 103. бригаде.

– Прошао сам све тортуре које је 103. бригада ХВО-а радила у Дервенти. Напали су нас на кућним праговима, побили нам комшије, па и читаве породице. И данас имам многе ожиљке које сам добио од њихових руку, а гледао сам и када су заклали Благоја Ђураша, а сада су Азра Башић и сви бојовници одликовани – рекао је Продић.

Одликовањем бригаде одговорне за многа недјела огорчен је и Остоја Шарчевић, такође бивши логораш.

– Ово је срамота и брука. Да ми је било само да политичари буду присутни на пет минута када су нас мучили и клали. Када сам морао пити  са човјека крв, да су само видјели шта су радили са нама, мислим да би им било све јасно и не би ћутали на ово што се догодило 25. марта у нашем граду – рекао је Шарчевић који је преживио тако што је побјегао из заробљеништва на Томасовом брду.

Народни посланик СДС-а Перо Ђурић рекао је да су окупљањем жељели да поруче да се не слажу са чињеницом да је 25. марта одликована 103. бригада ХВО-а у Дервенти.

– То је било само 20 метара од централног споменика погинулим борцима, а даље 30 метара је Дом војске гдје је извршен геноцид на српским народом Чардака и других мјеста. Овакве ствари нису требале да се дешавају и ако су требали да одликују 103. бригаду могли су то урадити у Хрватској или другим мјестима – рекао је Ђурић и додао да је Дервента у Републици Српској и да нема мјеста за одликовање било кога осим бораца и војника ВРС.

Окупљени, међу којима су били и бивши борци из других општина, послије помена и полагања вијенаца у част погинулим борцима незадовољство чином одликовања исказали су и доласком пред Центар за културу, бивши логор за Србе и пред просторије Градске борачке организације.

Related posts

ПОВОЉНИЈЕ ОДРЖАВАЊЕ ВЕЗАНИХ ГРОБНИХ МЈЕСТА

admin

ВЛАДА ФОРМИРАЛА ТИМ ЗА ПРАЋЕЊЕ СТАЊА УСЉЕД ПАДАВИНА

admin

ГЕНЕРАЛНА ПРОБА ЗА ПРОСЛАВУ ДАНА РС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još