Новости

Одликовање 103. бригаде
ХВО-а срамни чин

Група бивших бораца и представника политичких партија, након што су јуче у Кострешу исказали незадовољство одликовањем које је 103. бригади ХВО-а 25. марта у Дервенти уручио хрватски предсједник Зоран Милановић, окупила се данас испред централног спомен – обиљежја како би још једном поручили да је овај чин за њих неприхватљив.

Окупљање су искористили и како би одржали помен и положили вијенце погинулим у Одбрамбено – отаџбинском рату.

Међу окупљеним био је и Чедо Продић са Чардака који је на својој кожи осјетио тортуру 103. бригаде.

– Прошао сам све тортуре које је 103. бригада ХВО-а радила у Дервенти. Напали су нас на кућним праговима, побили нам комшије, па и читаве породице. И данас имам многе ожиљке које сам добио од њихових руку, а гледао сам и када су заклали Благоја Ђураша, а сада су Азра Башић и сви бојовници одликовани – рекао је Продић.

Одликовањем бригаде одговорне за многа недјела огорчен је и Остоја Шарчевић, такође бивши логораш.

– Ово је срамота и брука. Да ми је било само да политичари буду присутни на пет минута када су нас мучили и клали. Када сам морао пити  са човјека крв, да су само видјели шта су радили са нама, мислим да би им било све јасно и не би ћутали на ово што се догодило 25. марта у нашем граду – рекао је Шарчевић који је преживио тако што је побјегао из заробљеништва на Томасовом брду.

Народни посланик СДС-а Перо Ђурић рекао је да су окупљањем жељели да поруче да се не слажу са чињеницом да је 25. марта одликована 103. бригада ХВО-а у Дервенти.

– То је било само 20 метара од централног споменика погинулим борцима, а даље 30 метара је Дом војске гдје је извршен геноцид на српским народом Чардака и других мјеста. Овакве ствари нису требале да се дешавају и ако су требали да одликују 103. бригаду могли су то урадити у Хрватској или другим мјестима – рекао је Ђурић и додао да је Дервента у Републици Српској и да нема мјеста за одликовање било кога осим бораца и војника ВРС.

Окупљени, међу којима су били и бивши борци из других општина, послије помена и полагања вијенаца у част погинулим борцима незадовољство чином одликовања исказали су и доласком пред Центар за културу, бивши логор за Србе и пред просторије Градске борачке организације.

Related posts

На седам дана обуставља се настава, затварају тржни центри и кафићи

admin

Интензивно опремањe
новог Ватрогасног дома

Derventski List

Светосавље свјетлост која
и у 21. вијеку освјетљава стазе знања, љубави и мира

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još