НовостиРС-РЕГИЈА

Општи избори у БиХ 2. октобра

Централна изборна комисија БиХ расписала је опште изборе за недјељу, 2. октобар ове године.

Од седам чланова ЦИК-а БиХ пет их је гласало за ову одлуку и одржавање избора у октобру, док је један члан био против, а један није присуствовао сједници и вјероватно ће се изјаснити накнадно.

Како је истакнуто на самој сједници избори су расписани према закону, односно најмање 150 дана прије датума одржавања избора.

Грађани ће у октобру бирати  чланове Предсједништва БиХ и посланике Парламентарне скупштине БиХ, а биће бирани и посланици Народне скупштине Републике Српске и Парламента ФБиХ, затим предсједник Републике Српске, као и посланици Скупштине Брчко дистрикта и кантоналних скупштина.

Пријављивање странака и подношње листи

Предсједник ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић рекао је да ће од 6. до 20. маја политичке странке и независни кандидати моћи пријављивати учешће на општим октобарским изборима, а од 22. јула почиње подношење кандидатских листи.

Арнаутовић је најавио да се од сутра до 19. маја преузимају обрасци за прикупљање подршке.

ЦИК је данас усвојио прописе и правила који ће се морати поштовати у процесу на изборима, а направљен је и пресјек бирачког списка и колико их је пријављено.

– Након обраде свих поднесака и пристиглих података утврђен је значајан број особа које су преминуле, а које су на списку. Ми смо поднијели пријаве Тужилаштву. Поднесено је и 12 пријава против бирачких одбора – рекао је Арнаутовић.

Према његовим ријечима, 1.913 имена достављено је због неовлаштене регистрације за гласање изван БиХ, а утврђено је да је гласањем путем е-поште извршено 58 пријава за умрле особе.

Нова правила

ЦИК је у усвојио и више подзаконских аката за спровођење општих избора 2. октобра, међу којима и Правилник о спровођењу избора, којим је прописано увођење новина на изборима, укључујући и ту да гласачке кабине буду окренуте према члановима бирачких одбора и посматрачима.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић објаснио је да је ова новина уведена како би се спријечило фотографисање гласачких листића и такозвани бугарски воз, као и злоупотреба института помоћи другог лица при гласању.
– Укида се и пракса читања наглас имена гласача, уводе се овјера гласачких листића посебним штамбиљем, посебна процедура помоћи друге особи при гласању, печаћење бирачког списка у посебну коверту након затварања бирачког мјеста, те неке друге техничке новине – рекао је Арнаутовић на сједници Комисије.

Према његовим ријечима, циљ ових интервенција јесте да процес на бирачком мјесту буде што транспарентнији, бржи и законитији.

Арнаутовић каже да ће на овогодишњим изборима први пут бити уведена електронска пријава за гласање поштом или у дипломатско-конзуларним представништвима.
– Ради се о потпуно новом, дигитализованом начину пријаве путем веб сервиса ЦИК-а – прецизирао је Арнаутовић и додао да је ова новост у изборима припремљена уз финансијску помоћ ОЕБС-а.Против Правилника о употреби и изради извода из Централног бирачког списка, којим се уводи обавеза достављања доказа о тачној адреси гласача у иностранству, гласао је члан Комисије Владо Рогић, наводећи да се тиме проширује Изборни закон БиХ.
– Изборни закон тачно је навео шта бирачи из иностранства треба да поднесу, а тога нема у закону. Нико нам не може дати за право да проширимо правилником услове прописане законом. Законитост и заштиту треба тражити на другим мјестима, а не увођењем нових услова који нису прописани законом – рекао је Рогић.
Тражење вјеродостојног доказа о тачној адреси гласача подржала је члан Комисије Ирена Хаџиабдић, истичући да ЦИК на то обавезују захтјеви Агенције за заштиту личних података, судске пресуде и велики број манипулација на прошлим локалним изборима.

Члан Комисије Вања Бјелица Прутина предложила је, а остали чланови, осим Рогића, прихватили да умјесто копије гласачи из иностранства доказе о идентитету или избјеглички картон доставе скениране, фотографисане или у другој електронској форми.

(Независне новине)

(Глас Српске)

 

 

Related posts

Милорад Симић остаје начелник

admin

СРЕДЊОШКОЛЦИ ПРИКУПИЛИ 226 ПРАЗНИЧНИХ ПАКЕТА

admin

Шеталиште безбједније уз потапајуће стубиће

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još