НовостиРС-РЕГИЈА

Општи избори у БиХ 2. октобра

Централна изборна комисија БиХ расписала је опште изборе за недјељу, 2. октобар ове године.

Од седам чланова ЦИК-а БиХ пет их је гласало за ову одлуку и одржавање избора у октобру, док је један члан био против, а један није присуствовао сједници и вјероватно ће се изјаснити накнадно.

Како је истакнуто на самој сједници избори су расписани према закону, односно најмање 150 дана прије датума одржавања избора.

Грађани ће у октобру бирати  чланове Предсједништва БиХ и посланике Парламентарне скупштине БиХ, а биће бирани и посланици Народне скупштине Републике Српске и Парламента ФБиХ, затим предсједник Републике Српске, као и посланици Скупштине Брчко дистрикта и кантоналних скупштина.

Пријављивање странака и подношње листи

Предсједник ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић рекао је да ће од 6. до 20. маја политичке странке и независни кандидати моћи пријављивати учешће на општим октобарским изборима, а од 22. јула почиње подношење кандидатских листи.

Арнаутовић је најавио да се од сутра до 19. маја преузимају обрасци за прикупљање подршке.

ЦИК је данас усвојио прописе и правила који ће се морати поштовати у процесу на изборима, а направљен је и пресјек бирачког списка и колико их је пријављено.

– Након обраде свих поднесака и пристиглих података утврђен је значајан број особа које су преминуле, а које су на списку. Ми смо поднијели пријаве Тужилаштву. Поднесено је и 12 пријава против бирачких одбора – рекао је Арнаутовић.

Према његовим ријечима, 1.913 имена достављено је због неовлаштене регистрације за гласање изван БиХ, а утврђено је да је гласањем путем е-поште извршено 58 пријава за умрле особе.

Нова правила

ЦИК је у усвојио и више подзаконских аката за спровођење општих избора 2. октобра, међу којима и Правилник о спровођењу избора, којим је прописано увођење новина на изборима, укључујући и ту да гласачке кабине буду окренуте према члановима бирачких одбора и посматрачима.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић објаснио је да је ова новина уведена како би се спријечило фотографисање гласачких листића и такозвани бугарски воз, као и злоупотреба института помоћи другог лица при гласању.
– Укида се и пракса читања наглас имена гласача, уводе се овјера гласачких листића посебним штамбиљем, посебна процедура помоћи друге особи при гласању, печаћење бирачког списка у посебну коверту након затварања бирачког мјеста, те неке друге техничке новине – рекао је Арнаутовић на сједници Комисије.

Према његовим ријечима, циљ ових интервенција јесте да процес на бирачком мјесту буде што транспарентнији, бржи и законитији.

Арнаутовић каже да ће на овогодишњим изборима први пут бити уведена електронска пријава за гласање поштом или у дипломатско-конзуларним представништвима.
– Ради се о потпуно новом, дигитализованом начину пријаве путем веб сервиса ЦИК-а – прецизирао је Арнаутовић и додао да је ова новост у изборима припремљена уз финансијску помоћ ОЕБС-а.Против Правилника о употреби и изради извода из Централног бирачког списка, којим се уводи обавеза достављања доказа о тачној адреси гласача у иностранству, гласао је члан Комисије Владо Рогић, наводећи да се тиме проширује Изборни закон БиХ.
– Изборни закон тачно је навео шта бирачи из иностранства треба да поднесу, а тога нема у закону. Нико нам не може дати за право да проширимо правилником услове прописане законом. Законитост и заштиту треба тражити на другим мјестима, а не увођењем нових услова који нису прописани законом – рекао је Рогић.
Тражење вјеродостојног доказа о тачној адреси гласача подржала је члан Комисије Ирена Хаџиабдић, истичући да ЦИК на то обавезују захтјеви Агенције за заштиту личних података, судске пресуде и велики број манипулација на прошлим локалним изборима.

Члан Комисије Вања Бјелица Прутина предложила је, а остали чланови, осим Рогића, прихватили да умјесто копије гласачи из иностранства доказе о идентитету или избјеглички картон доставе скениране, фотографисане или у другој електронској форми.

(Независне новине)

(Глас Српске)

 

 

Related posts

ЕКИПЕ ЗИМСКЕ СЛУЖБЕ НА ТЕРЕНУ

admin

Српска и Србија обиљежавају заједнички празник

admin

РОК ЗА „СТАРЕ СТУДЕНТЕ“ АКАДЕМСКА 2019/2020.

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još