ДруштвоИЗДВОЈЕНО

„Патковача“ добија нови изглед

Најпознатије градско излетиште, плажа „Патковача“, ове године требало би да добије нови изглед, а 20.000 марака одобрених из средстава прикупљених по основу посебних водних накнада, биће искоришћена као иницијална за давање изгледа овом мјесту какво заслужује.

Да је том излетишту, плажи и купалишту потребно посветити више пажње сагласни су и грађани и институције, јер је плажа обрасла травом, клупе и корпе за отпад одавно више немају функцију, а и прилаз и паркиралиште нису на завидном нивоу.

Начелник Одјељења за стамбено комуналне послове Срђан Новић потврдио је да су ове године први пут издвојена намјенска средства за уређење „Патковаче“ и да би то могла да буде иницијална тачка за будуће активности уређења најпосјећенијег градског купалишта.

– Из средстава прикупљених по основу водних накнада издвојено је 20.000 марака за уређење „Патковаче“, за шта је иницијатива стигла од Туристичке организације града. Надам се да је ово почетак системске бриге о том градском купалишту, јер овогодишња средства неће бити довољна да се уради све оно што би требало урадити – рекао је Новић.

Директорица Туристичке организације града Биљана Теофиловић истакла је да је циљ, у сарадњи за Градском управом, да овом излетишту буде посвећено више пажње.

– Много је недостатака на „Патковачи“. Уништене су клупе, канте за смеће и све што је направљено прије више од десет година. Планирамо да у предстојећем периоду уредимо прилаз и паркиралиште за посјетиоце, да се поставе клупе и столови, те уреди сама плажа и постави мобилијар за дјецу – казала је Теофиловићева констатујући да издвојена средства неће бити довољна.

– Пред нама је много посла. Потребно је скинути слој земље и насути хабајући слој за паркиралиште, такође потребне су интервенције на плажи јер је зарасла у траву, а у плану је и набавка клупа и мобилијара за дјецу. То би требало израдити од природних материјала да би се уклопило у природни амбијент, а постоји и идеја да се један дио иза кућица издвоји за парк воденог цвијета као ријетког феномена који треба промовисати – додала је Теофиловићева.

„Патковача“, осим што је незаобилазна дестинација за многе Дервенћане који освјежење од љетњих врућина траже у Укрини, домаћин је и међународне ликовне колоније која већ двије деценије окупља сликаре које славе љепоте Укрине и природног феномена „укринског цвијета“.

Акције чишћења

Директорица Туристичке организације подсјетила је да је ова организација претходних година са члановима Спортског – риболовног друштва „Укрина“ и другим ентузијастима и љубитељима природе организовала акције чишћења обала Укрине, као и „Патковаче“. Међутим, како је истакла, то није довољно.

– Акције уређења су нешто што организујемо  годинама, али није довољно да таква акција буде проведена само једном годишње – нагласила је Биљана Теофиловић.

 

Related posts

Изложба под називом
„Носили су заставе слободе“ сутра

Derventski List

„ДУАЛ“ РАДАР У ДОБОЈСКОЈ РЕГИЈИ

admin

ПРОНАДЈЕН НЕСТАЛИ ДЈЕЧАК

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još