ИЗДВОЈЕНОНовости

Подршка плановима јавних установа
и предузећа за 2023. годину

Скупштина града увојила је на данашњој сједници програме рада и финансијске планове јавних установа и предузећа за ову годину, те донијела Одлуку о поступку давања у закуп пољопривредног земљишта у својини града, а подржан је и извјештај о реализацији расподјеле пољопривредних подстицаја у прошлој години.

Прва овогодишња сједница протекла је без већих дискусија, у мирном тону, а на почетку засједања заклетву је положио нови одборник Славко Топаловић који је постао дио одборничког клуба СДС-а.

Зелено свјетло градског парламента добила је Одлука о поступку давања у закуп пољопривредног земљишта у својини града којом се урeђују начин, услови и поступак давања у закуп пољопривредног земљишта у својини Дервенте, а ради обављања пољопривредне производње.

Одлуком је дефинисано да се пољопривредно земљиште даје се у закуп путем јавног огласа прибављањем писаних понуда, а поступак давања у закуп парцела проводи Комисија за давање у закуп пољопривредног земљишта коју форимира градоначелник. Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику града“.

Послије усаглашавања са Комисијом за статут и прописе начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић саопштио је да се мијења критеријум за избор чланова комисије за давање у закуп земљишта, односно да њени чланови могу бити дипломирани инжињер пољопривреде, инжињер прехрамбене технологије, дипломирани правник, инжињер геодезије или геодетски техничар.

Потребан број гласова добила је и Одлука о условима, начину држања и заштите паса и мачака на подручју града, а начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић појаснио је да је доношење ове, нове одлуке која регулише ову област, произашло из закона, те да је она прошла јавну расправу. Одборнике ПДП-а и СДС-а Мирка Петрића и Бранка Катанића занимало је провођење одлуке, с обзиром да је за надзор над њеном реализацијом одређена комунална полиција и санитарни инспектор, као и проблем напуштених животиња.

Одборник СП-а Славен Гојковић казао је да се ради о унапријеђеној верзији раније одлуке и усклађивању са законом, те да се она не бави питањем паса луталица.

Начелница Одјељења за инспекцијске послове Ђурђа Додиг – Пијетловић истакла је да инспекција на основу ове одлуке има више основа за кажњавање неодговорних власника животиња.

Одборници су подржали и оснивање Форума за безбједност грађана, те Нацрт Стратегије развоја социјалног становања до 2031. године, као и одлуку о продаји двије гараже у својини града. Начелница Одјељења за просторно уређење Споменка Живанић одговарајући на питање шефа Клуба одбориника ПДП-а Мирка Петрића, казала је да се у својини града налази око 40 гаража, те да ће оне које нису под закупом бити такође продате у наредном периоду.

Скупштина је подржала програме рада и финансијске планове за 2023. годину свих јавних установа и предузећа, односно Дома здравља, Центра за социјални рад, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Центра за културу, Спортског центра, Туристичке организације, Геронтолошког центра, вртића „Трол“ и Јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“.

Директор Дома здравља др Мирко Шаран у уводној ријечи рекао је да, с обзиром на утврђене потребе за јачањем примарне здравствене заштите, ова здравствена установа настоји да унаприједи рад Службе хитне помоћи. Нагласио је да је у том правцу већ остварена сарадња са љекарима из Универзитетског – клиничког центра у Бањалуци и да комплетно особље Станице хитне помоћи већ мјесеци и по иде на едукацију у овај центар.

– Чињеница је да се улажу огромна средства у болничке центре, између осталог и у нову болницу у Добоју, а наша је обавеза да у највећој могућој мјери ојачамо примарни ниво здравствене заштите. У том циљу смо кренули са реконструкцијом простора, набавком опреме, едукацији кадра. Морамо да обезбиједимо квалитетно збрињавање пацијената на примарном нивоу, брз транспорт ка болницама и добру пратњу – рекао је др Шаран који је апеловао да се посвети потребна пажња задржавању стручног медицинског кадра.

Одборника Петрића занимало је да ли је у овој години планирана подршка града Дому здравља у смислу набавке санитетског возила и мамографа, додавши да би о овим потребама требало размислити приликом крирања предстојећег капиталног буџета.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић одговорио је да су и град и Влада РС у протеклом периоду, а посебно у периоду пандемије, показали озбиљну бригу о здравственом сектору. Подсјетио је да су запосленим у Дому здравља повећане плате, а набављана је и нова опрема и возила.

– У посљедње двије – три године значајно су унапријеђени услови у Дому здравља, а из буџета града је у неколико наврата интервенисано у том смислу – рекао је Јефтић.

Током расправе о плану рада Центра за социјални рад за ову годину директорица Маја Поповић, одговарајући на питање одборника Петрић, појаснила је да је потребно доношење социјалне карте за читаву Републику Српску, али конкретно за Дервенту оваква карта не може бити израђена без подршке виших нивоа власти, јер се ради о комплексном послу.

Директор Спортског центра Мирослав Симић на питање шефа Клуба одборника ПДП-а Мирка Петрића о кадровској структури у овој установи и потребним кадровима, те статусу Партизановог игралишта, истакао је да овај центар има довољан број запослених и задовољавајуће приходе.

– Спортски центар одржава Партизаново игралиште које је још увијек у поступку реконструкције, а када тај посао буде завршен, брига о игралишту такође ће бити препушта нама – рекао је Симић.

О пословању Геронтолошког центра одборнике је упознао директор ове установе Борко Китић.

– За 2023. годину предвидјели смо приходе у износу од 1.080.000 КМ, док је извршење плана у прошлој години било 887.170 КМ. Установа је самоодржива, али смо добили обећање од надлежних у Градској управи да ће уколико буде било потребе, подржати установу. Тренутно имамо 97 корисника од којих је највећи број непокретних лица. Те особе плаћају вишу цијену боравка у овој установи у односу на покретна лица – рекао је Китић додавши да су цијене услуга у овој установи ниже у односу на друге установе сличног типа, те да ће разматрати и повећање цијена.

На питање одборнице ПДП-а Сање Димитрић о кадровским потребама установе, с обзиром на повећан број корисника, Китић је истакао да је у плану и доношење нове систематизације која ће бити прилагођена потребама установе. Додао је и да је Геронтолошки центар добио 60.000 КМ од Владе РС за набавку санитетског возила, а ову набавку са 5.000 КМ подржао је и град. Испорука возила очекује се средином мјесеца.

Одборници су подржали и извјештај о реализацији расподјеле новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села на подручју града у 2022. години којим је прецизирано да је на име подршке пољопривреди у прошлој години из буџета града од планираних 519.000 исплаћено 513.247 КМ.

Коментаришући прву овогодишњу сједницу Скупштине града шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш истакао је да засједање обиљежили програми рада и планови пословања, те усвајање неколико одлука које су и раније биле разматране у форми нацрта.

– Одлуке о закупу пољопривредног земљишта које припада граду, те одлука о оснивању форума за безбједност грађана и Нацрт Стратегије развоја социјалног становања на подручју Дервенте за период од 2023. до 2031. године обиљежиле су, осим кадровских питања, ово засједање. Неке од ових одлука пред парламентом су биле у форми нацрта, прошао је рок за јавну расправу, међутим у јавној расправи нико није учествовао. Није поента да ми када већ имамо готов материјал причамо о томе. То се посебно односи на Одлуку о начину, условима и заштити паса и мачака, јер таква одлука постоји од 2013. године и нова одлука се доноси само због тога што се промијенио правни основ– оцијенио је Томаш.

Шеф Клуба одборника СДС Бранко Катанић посебно се осврнуо на Нацрт Стратегије развоја социјалног становања.

– Лично сам се осврнуо на капацитет стамбених јединица, гдје је било ријечи о око 30 јединица, иако знам да је тај број некада био већи. Свакако, питање је да ли тај број стамбених јединица задовољава потребе Дервенте, а посебно јер је ријеч о осмогодишњем периоду и обимнијем документу гдје су наведене и друге могућности и друга проблематика, не само особа које су у потреби социјалног становања, него и других грађана. Мислим да се ту отварају могућности за програме стамбеног збрињавања младих брачних парова или неопходних кадрова – рекао је Катанић истакавши да је проблем напуштених и нерегистрованих животиња дугогодишњи проблем у Дервенти.

– У том смислу постоји потреба за хигијеничарском службом или тијелима која су задужена за овај проблем – рекао је Катанић.

Дијелу данашњег засједања присуствовао је и народни посланик из редова СДС-а Перо Ђурић.

Кадровска питања

На данашњем засједању донесено је и више кадровских рјешења, између осталог усвојена је одлука о објављивању конкурса за именовање два члана Градске изборне комисије, као и именовање комисије која ће провести ову конкурсну процедуру. Подржане су и измјене у скупштинским радним тијелима које је условио престанак мандата одборника Пере Ђурића.

Такође, именовани су и чланови управних одбора јавних установа и то Горан Вукичевић у Туристичкој организацији, Драго Латиновић, Дарио Башић и Гордана Гверо именовани су у УО Спортског центра, а Јасмина Радановић, Слободан Стјепановић и Сања Пијетловић у УО Центра за културу. Данијела Суботић и Весна Стојановић именоване су у УО Центра за социјални рад, а Далиборка Ковачевић за вршиоца дужности члана. У УО Дома здравља именовани су Саша Панић, Саша Мрђа и Милена Васић и то као вршиоци дужности.

Related posts

Резултати јунског уписног рока у СШЦ „Михајло Пупин“

admin

Друштвени дом поново
ће бити центар живота

Derventski List

ТРИВИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ЂАКЕ У КЛУПАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još