ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Посна трпеза осјетно скупља

Православни вјерници сутра, 28. новембра, почињу Божићни пост припремајући се за најрадоснији хришћански празник, рођење Христово, а посна трпеза ове године осјетно је скупља него претходних година, првенствено због поскупљења рибе, уља и других намирница.

Уз духовно, четрдесетодневни пост представља и тјелесно прочишћење, уз уздржавање од мрсне хране, а трговци су се побринули да у понуди не мањка рибе и друге хране која чини посну трпезу, али по измијењеним цјеновницима. Литар уља у девентским продавницима кошта од три марке, па навише, а свјежа риба у зависности од врсте, али и продавца.

У рибарници „Миленијум“ свјежи, неочишћени шаран кошта осам марака, што је за пола марке више него прошле године.

– У понуди имамо домаћег шарана од два до шест килограма као и пастрмку, амура, сома, толстолобика и смуђа – казао је власник рибарнице Душко Вујичић додајући да је чишћење рибе пола марке за килограм, а цијене печења ће тек бити утврђене.

У „Рибарству Марјановић“ истичу да свјежег, неочишћеног шарана продају по цијени од 6,80 КМ, за килограм док је очишћена и исјечена риба 7,50 марака.

– Модернизовали смо производњу рибе набавком машина за чишћење и сјечење рибе и због тога имамо простора да цијене остану у домену прошлогодишњих, а чак је неочишћен шаран јефтинији него лани – казао је власник предузећа Станиша Марјановић те додао да за сада не мањка поруџбина.

Осим шарана произведеног у Билећком језеру,  „Рибарство Марјановић“ у својој понуди има и толстолобика, амура и пастрмку.

Свјежу и залеђену рибу, како ријечну. тако и морску, у понуди имају и „Корт“ маркети.

– Као и претходне године од свјеже рибе у понуди имамо шарана, који се и највише продаје у сезони поста, али и пастрмку. Када је у питању залеђена риба, ове године је несташица плавог ослића, али бијелог има довољно. Имамо скушу, лосос, бакалар, ораду, бранцин и гирицу – казали су из „Корта“ додавши да су цијене рибе више за пет до десет одсто у односу на прошлу годину, у зависности да ли се ради о риби узгојеној у домаћим рибњацима или је ријеч о увозу.

Шесточлана породица Николић из Агића припрема се за почетак Божићног поста. С обзиром на поскупљења рибе и осталих намирница, посну трпезу ће, како су истакли, прилагодити

Православно схватање

Божићна пост траје од 28. новембра до Божића, односно 7. јануара, а вјерници се током 40 дана уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дјела, умножавајући молитаве и доброчинства. Према православном хришћанском схватању, пост је душевна храна, припрема за свету тајну причешћа, савладавање искушења и стремљење ка чистоти духа и тијела.

Related posts

Најмлађи музичари свираће
и пјеваће у част Дану жена

Derventski List

Скупља риба, мања потражња

admin

Ученице ОШ „Никола Тесла“ успјешне на регионалној смотри знања

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još