ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Пољопривредна смотра истакла важност очувања села

Јубиларно 15. издање Пољопривредне манифесрације у Великој Сочаници током три дана окупило је велики број пољопривредних произвођача из Дервенте, али и регије, уз поруку важности очувања села и пољопривреде.

Манифестацију су употпунили музика, спортске игре и овнијада, а проглашени су и најуспјешнији пољопривредни произвођачи Дервенте.

Замјеник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Зоран Бурсаћ казао је да је ова манифестација значајна за све локалне пољопривредне произвођаче, али и за оне из региона, те да због тога има и подршку министарства.

– Ово је сјајна прилика да се окупе и мањи и већи произвођачи, да се размијене мишљења и искуства, те да се промовише сама пољопривреда и опстанак на селу – казао је Бурсаћ.
В.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Дервента Славен Пашалић нагласио је да Градска управа даје подршку селу кроз разне програме и подстицаје, те да подстиче овакве догађаје.
– Захвалио бих се организаторима, Удружењу пољопривредних произвођача „Лан“, које његује традицију одржавања пољопривредне смотре за коју се далеко чуло. Такодје, желим им и да свако наредно издање манифестације буде бројније и успјешније – рекао је Пашалић.
А да је у овим крајевима влада пријатељска клима за сваку врсту пољопривредне производње, гдје високо на љествици стоје  сточарство, пчеларство, те повртарство казао је замјеник градоначелника Добоја Славен Ковачевић.
– Ово су предјели добрих домаћина, мени блиски, јер сам рођен у близини и у томе је моје задовољство још веће што присуствујем промоцији пољопривреде. Традиција од 15 година је вриједна сваког поштовања – изјавио је Ковачевић истакавши да овакве смотре веома често помажу младим људима да се и сами опредијеле за пољопривреду.
Испред организатора, Удружења пољопривредних произвођача „Лан“ Жељко Лазаревић осврнуо се на тренутне прилике у области пољопривреде.
– Ово је својеврсно сравњавање рачуна у пољопривредној производњи и могу рећи да су и корона и суше узеле свој данак. Међутим, морам да кажем да је одзив заиста био добар, а како је овогодишњи акценат на овчарству уприличена је сјајна борба овнова са поприличним бројем учесника из цијеле Српске, али и ФБиХ – казао је Лазаревић додавши да се већ кују планови за идућу годину, те да се надају већем броју садржаја и учесника.

Манифестацији је присуствовао и народни посланик Игор Жунић, а програм смотре која је почела у петак, употпунио је наступ Културно – умјетничког друштва младих  „Босиљак“, а за крај организовано је и такмичење у испијању пива.

НАЈБОЉИ ПОЉОПРИВРЕДНИ ПРОИЗВОЂАЧИ:
Мљекарство – Раде Ћудић
Свињогосјтво – Драго Пећић
Пластеничка производња – Горан Чокић
Пчеларство – Расим Еминовић
Тов јунади – „Пољопривредник“
Перадарство – Здравко Гроздановић
Производња корнишона – Боро Вујичић
Овчарство – Драган Кулага

Related posts

Акција даривања крви данас

admin

Пријемни испити за нове студенте 27. јуна

admin

НЕВОЉЕ МЛАДИХ ДЕЛИКВЕНАТА ОПОМЕНА ОМЛАДИНИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: