Друштво

Представљене књиге о дервентским
ношњама и календеровачком сиру

Књигa „Српска народна ношња дервентског краја“ аутора Дамира Кљајића и Сандре Кљајић, те књига „Календеровачки масни сир“ коју такође потписује Кљајића промовисане су синоћ у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

Ради се о дјелима као резултатима вишегодишњег истраживања, прикупљања писане грађе и фотографија, а које су настале с намјером очувања традиције израде календеровачког сира, као једне од специфичности дервентског краја, те ношњи као вриједног трага историје.

Аутор Сандра Кљајић појаснила је да у књизи о ношњама дервентског краја приказан развој и трансформација народне ношње. Књига садржи 116 до сада необјављених фотографија које чувају мјештани дервентских села, међу којима су и неке старе и више од 100 година, као и фотографије примјерака дијелова народне ношње који су сачувани до данас.

Издавање књиге финансијски су помогли Министарство спољних послова Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и град Дервента, као и Туристичка организација Дервенте и Народна библиотека „Бранко Радичевић“.

Када се ради о дјелу „Календеровачки масни сир“, аутори су нагласили, да су у њој обједињене важне чињенице о сиру, његовом настанку и развоју, а подаци су сакупљани током истраживања која су трајала од 2017. године.

Дамир Кљајић je истакао да календеровачки масни сир сасвим сигурно има богату традицију и квалитет, што је и документовано у књизи чије објављивање је финансирано у оквиру пројекта Европске уније уз подршку Градске управе и Туристичке организације Дервента.

Издавачи књига су Истраживачки центар „Искон“ из Бањалуке и Туристичка организација града, а промоцији у Бањалуци присуствовали и народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић,  замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић, као и директорица Туристичке организације града Биљана Теофиловић.

Related posts

УЏБЕНИЦИ И ШКОЛСКИ ПРИБОР ЗА МИЛОША

admin

ПОЛИТИЧКИ ЗАХТЈЕВ СПРИЈЕЧИО ПУТ У КАТАР

admin

Ђаци одушевљено упијали језик и обичаје Јапана

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još