Друштво

Представљене књиге о дервентским
ношњама и календеровачком сиру

Књигa „Српска народна ношња дервентског краја“ аутора Дамира Кљајића и Сандре Кљајић, те књига „Календеровачки масни сир“ коју такође потписује Кљајића промовисане су синоћ у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

Ради се о дјелима као резултатима вишегодишњег истраживања, прикупљања писане грађе и фотографија, а које су настале с намјером очувања традиције израде календеровачког сира, као једне од специфичности дервентског краја, те ношњи као вриједног трага историје.

Аутор Сандра Кљајић појаснила је да у књизи о ношњама дервентског краја приказан развој и трансформација народне ношње. Књига садржи 116 до сада необјављених фотографија које чувају мјештани дервентских села, међу којима су и неке старе и више од 100 година, као и фотографије примјерака дијелова народне ношње који су сачувани до данас.

Издавање књиге финансијски су помогли Министарство спољних послова Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и град Дервента, као и Туристичка организација Дервенте и Народна библиотека „Бранко Радичевић“.

Када се ради о дјелу „Календеровачки масни сир“, аутори су нагласили, да су у њој обједињене важне чињенице о сиру, његовом настанку и развоју, а подаци су сакупљани током истраживања која су трајала од 2017. године.

Дамир Кљајић je истакао да календеровачки масни сир сасвим сигурно има богату традицију и квалитет, што је и документовано у књизи чије објављивање је финансирано у оквиру пројекта Европске уније уз подршку Градске управе и Туристичке организације Дервента.

Издавачи књига су Истраживачки центар „Искон“ из Бањалуке и Туристичка организација града, а промоцији у Бањалуци присуствовали и народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић,  замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић, као и директорица Туристичке организације града Биљана Теофиловић.

Related posts

Задушнице у суботу

admin

МАЛИШАНИ ИЗ ВРТИЋА „ВУЧКО“ ПРИРЕДБОМ ОБРАДОВАЛИ МАМЕ

admin

Зимска опрема од данас више није обавезна

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još