Kолумнa

ПРЕДЧИТАЛАЧКЕ ВЕШТИНЕ

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

Читање и писање долазе као последњи чин развоја говора и језика у људској комуникацији. То је најзахтевнији процес комуникације за особу која још није савладала предчиталачке секвенце развоја. Не сме да буде кашњења у говорно-језичком развоју уколико желимо да дете на време савлада овај вид комуникације.

Да би се испунили услови за уредан развој читања и писања мора да постоји уредан слух, уредан вид, одговарајућа пажња, уредно развијен говорно језички процес. За разумевање написаног дете треба прије свега видети графем (слово), повезати га с фонемом (гласом), издвојити гласове у речима, те их касније спајати у смислене и разумљиве целине, односно речи. Да би дете то могло, мора претходно овладати читавим низом других вештина које зовемо предчиталачке вештине.

Предчиталачке вештине су:

– Добро развијена способност слушне пажње и памћења;

– Способност препричавања, памћења и њиховог репродуковања;

– Познавање обележја текста (редослед читања с лева на десно и одозго према доле, положај наслова, разлике између речи и реченица и слично);

– Способност уочавања рима и стварање властитих рима;

– Способност гласовне анализе (растављање речи на слогове и гласове);

– Способност гласовне синтезе (спајање гласова у реч).

САВЕТ ЛОГОПЕДА: Бирајте занимљиве текстове које можете да читате вашем малишану. Немојте да завршите причу, дозволите да дете то уради уместо вас. Заједно смишљајте песмице, јер „рима“ је веома важна за развој предчиталачких способности. Играјте се „слово на слово” нпр. „Како би написао КУЋА”, или „Шта си прво чуо када кажем ВОЗ”? Вежбајте понављање смислених и бесмислених реченица. Обратите пажњу на говорни развој, потрудите се да коригујете говорна одступања код вашег логопеда, јер уредан говор и изговор гласова су веома важни за процес анализе и синтезе гласа, као и за писање.

Related posts

ОРАЛНА ПРАКСИЈА

admin

АЛАЛИЈА

admin

РАЗВОЈ МОЗГА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još