Друштво

Путовања и ведар дух рецепт за дуговјечност

Када сам посљедњи пут продужавао пасош, сви су ме чудно гледали и питали шта ће ми пасош, а када им кажем за моје планове и гдје планирам да идем заиста сви буду зачуђени. Прије три године сам сам, аутобусом, путовао у Љубљану, па су се и на граничном прелазу чудили како путујем без пратње.

Рекао је то један од најстаријих Дервенћана, Рајко Станковић из Осиње, који ће ове године прославити 99. рођендан. Иако у његовом родном листу пише да је рођен годину касније, Станковић објашњава да је и он, као и многи који су рођени у „његово вријеме“, уписан касније.

Иако је иза њега готово читав вијек, дједа Рајка памћење служи и више него одлично, сјећа се и дјетињства и одрастања без мајке, бриге о болесном и непокретном оцу, бриге о сестри, биједе, неимаштине, Другог свјетског рата, одслужења војног рока, али и одлазака на прело по цијену да се не извуче жива глава.

Дјед Рајко је удовац већ 35 година, а у шали каже да је можда управо то тајна његове дуговјечности. Дане проводи у одмору и повременој шетњи, а до прије три године, сам је путовао у Љубљану, гдје му живи једна кћерка, а његова путешествија су, како каже, вазда била пуна анегдота.

Поносан је на то што се за непун вијек његовог живота није се посвађао ни са ким, а комшије је увијек доживљавао као род рођени, али ипак признаје и да је неријетко гријешио.

– Мени никада ништа није сметало. Са супругом сам увијек лијепо живио, са комшијама се слагао и увијек сам био на страни слоге и нисам имао оправдања за свађу због једне бразде, али неправду нисам подносио – каже дјед Рајко присјећајући се рада у руднику.

– То су била тешка времена, ништа нисмо имали, ни за јело, а камоли за обући или обути. Послије војске ја сам био послат у рудник, нико ме није питао хоћу ли или нећу. Дођем тамо, рудник као и сваки други, радиш од јутра до сутра, не видиш ни сунца, ни мјесеца плату немаш, а немаш право ни да се жалиш. Једном сам преварио стражу и побјегао, због чега сам провео дан и ноћ у затвору – сјећа се времешни Рајко.

Такође, још тврди да му је школа много помогла да се снађе и да избјегне многе недаће и да ради лакше послове.

– Ја сам завршио четири разреда основне школе, али у то вријеме, послије Другог свјетског рата, то је било као да сам завршио факултет, јер је већина из моје генерације, али и они који су били млађи од мене, били неписмени – казао је он објаснивши да су му та четири разреда основне школе обезбиједила посао магационера при изградњи пруге. У животу му је помогло и познавање словеначког језика, који је научио за вријеме служења војног рока.

Иако препун позитивног дуга, дјед Рајко се сјећа тешког дјетињства.

– Мајка ми је умрла при порођају, а сестру смо, хвала Богу, извели на прави пут. Она данас има 90 година и доживјела је да има и чукунунуче. Отац, који је био учесник Првог свјетског рата, био је непокретан и управо због тога сам избјегао одлазак у рат – испричао је Рајко, који је у младости обожавао прела.

– У сваком селу је било мјесто, веома често нека мало већа раскрсница, гдје су се одржавале игранке, а ми смо то окупљање звали прело. Нисмо се освртали ни на четнике, ни на партизане који су и даље вребали са свих страна – објашњава дјед те се сјећа једне ситуације када је носио капу а да није ни знао шта значи слика на истој и да га је то замало коштало главе, када су их изненада опколили партизани на једној од игранки.

Каква је биједа и неимаштина владала у вријеме када је дјед Рајко одрастао најбоља је потврда чињеница да је тек са десет година први пут покушао да дође у град, у  Дервенту.

– Дјед одлучио да одведе крмачу и прасиће на сајам да их прода и питао ко ће му помоћи. Ја сам се пријавио, јер никад нисам видео Дервенту. Дјед на коњу, крмача и прасићи за њим и ја за њима са великом шибом и све трчећи преко Церана, Лупљанице и Бишње – пребирући по сјећању прича овај Дервенћанин додајући да ни тада, захваљујући болу у стомаку који је добио успут, ипак тада није успио да стигне до града.

Скоро вијек живота, четворо дјеце и 12 унучади Рајка Станковића чине, како сам каже, најбогатијим и најсрећнијим човјеком.

Војска

Одслужење војног рока за дједа Рајка био је велики печат у животу, па и дан данас памти име команданта и чин који је стекао. Из војничких дана памти и случај да је три године није могао да дође кући из Љубљане, иако се био тек оженио.

Related posts

Приједлог закона о допуни Кривичног закона усаглашен са Уставом Републике Српске

admin

Награде за још двије
ученице из Дервенте

Derventski List

Данас хладно, на планинама снијег

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još