ИЗДВОЈЕНОНовости

Реконструкција враћа
функцију оштећеном објекту

Градска управа Дервента расписала је 10. новембра јавну набавку за реконструкцију објекта Основне школе „Никола Тесла“ и вањско уређење како би ова у земљотресу оштећена зграда поново могла да добије своју функцију.

Објекат највеће дервенске основне школе оштећен је у подрхтавању тла крајем децембра 2020. године и од тада су њена врата из безбједносних разлога затворена за ђаке. Остале градске школе уступају простор ученицима и особљу ОШ „Никола Тесла“ како би се наставни процес одвијао несметано.

Реконструкција објекта школе, према тендеру, процијењена је на 4.098.866 марака без ПДВ-а, а вањско уређење, односно уређење школског дворишта и игралишта на 251.593 КМ, такође без ПДВ-а.

Градоначелник Милорад Симић казао је да је новац за реконструкцију обезбиједила Влада Републике Српске.

– Ради се о 5,2 милиона марака за реконструкцију, а ради се о веома захтјевном послу. Поступак је веома компликован, а вријеме нам нажалост, није ишло „на руку“. Осим тога, до ове етапе имали смо много опструкција. Објекат је захтјеван, ради се о грађевини из периода Аустроугарске, која је под заштитом БиХ и сви елементи, а има много симболичних од сунчевог сата, отвора, па и саме фасаде, морају остати вјеродостојни – казао је Симић.

Начелник Одјељења за финансије Градске управе Миле Стринић појаснио је да је јавна набавка подијељена у два дијела.

– Први лот набавке односи се на објекат, а други на вањско уређење. Рок за извођење радова на објекту, односно за послове високоградње је 300 дана од дана увођења извођача у посао, док ће послови нискоградње бити извођени у периоду од 120 дана. Извођачи могу да доставе своје понуде за један од та два лота – објаснио је Стринић додавши да је рок за пријем понуда 26. децембар, када је предвиђено и њихово отварање.

Град Дервента до сада је издвојио око 205.000 марака за припрему документације неопходне за реконструкцију.

Историјат

Како је наведено у тендеру за реконструкцију, зграда Основне школе „Никола Тесла“ изграђена је у централном градском језгру 1913. године као зграда Гимназије по пројекту Јосипа Ванцаша. Објекат је увршћен на Привремену листу националних споменика БиХ и представља културно добро под одређеним степеном заштите.

Related posts

ОБЈАВЉЕН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОМОЋ ПОСЛОВНИМ СУБЈЕКТИМА

admin

ВАЖНОСТ ЊЕГЕ ЗУБА БРЖЕ СХВАТАЈУ МАЛИШАНИ НЕГО ОДРАСЛИ

admin

Игор све ближе
скупом лијеку

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još