ИЗДВОЈЕНОНовости

Реконструкција враћа
функцију оштећеном објекту

Градска управа Дервента расписала је 10. новембра јавну набавку за реконструкцију објекта Основне школе „Никола Тесла“ и вањско уређење како би ова у земљотресу оштећена зграда поново могла да добије своју функцију.

Објекат највеће дервенске основне школе оштећен је у подрхтавању тла крајем децембра 2020. године и од тада су њена врата из безбједносних разлога затворена за ђаке. Остале градске школе уступају простор ученицима и особљу ОШ „Никола Тесла“ како би се наставни процес одвијао несметано.

Реконструкција објекта школе, према тендеру, процијењена је на 4.098.866 марака без ПДВ-а, а вањско уређење, односно уређење школског дворишта и игралишта на 251.593 КМ, такође без ПДВ-а.

Градоначелник Милорад Симић казао је да је новац за реконструкцију обезбиједила Влада Републике Српске.

– Ради се о 5,2 милиона марака за реконструкцију, а ради се о веома захтјевном послу. Поступак је веома компликован, а вријеме нам нажалост, није ишло „на руку“. Осим тога, до ове етапе имали смо много опструкција. Објекат је захтјеван, ради се о грађевини из периода Аустроугарске, која је под заштитом БиХ и сви елементи, а има много симболичних од сунчевог сата, отвора, па и саме фасаде, морају остати вјеродостојни – казао је Симић.

Начелник Одјељења за финансије Градске управе Миле Стринић појаснио је да је јавна набавка подијељена у два дијела.

– Први лот набавке односи се на објекат, а други на вањско уређење. Рок за извођење радова на објекту, односно за послове високоградње је 300 дана од дана увођења извођача у посао, док ће послови нискоградње бити извођени у периоду од 120 дана. Извођачи могу да доставе своје понуде за један од та два лота – објаснио је Стринић додавши да је рок за пријем понуда 26. децембар, када је предвиђено и њихово отварање.

Град Дервента до сада је издвојио око 205.000 марака за припрему документације неопходне за реконструкцију.

Историјат

Како је наведено у тендеру за реконструкцију, зграда Основне школе „Никола Тесла“ изграђена је у централном градском језгру 1913. године као зграда Гимназије по пројекту Јосипа Ванцаша. Објекат је увршћен на Привремену листу националних споменика БиХ и представља културно добро под одређеним степеном заштите.

Related posts

Дервентски представници: „Ритам Европе“ лијепо искуство

admin

Расписан конкурс за студентске и ђачке стипендије

admin

ПОВЕЉА НАГРАДА ЗА КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još