Uncategorized @bsИЗДВОЈЕНОНовости

Спомен – парк у Босанским
Лужанима мјесто туге и тишине

У Спомен – парку у Босанским Лужанима данас је служен помен за 405 Срба из Босанских и Нових Лужана, Костреша и Барице које су усташе убиле прије 83 године, а на овом мјесту одакле су невини људи одведени у смрт, откривена је скулптура мајка коју је израдио вајар Вујадин Малешевић.
Послије помена, почаст страдалим одали су потомци страдалих, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић и предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

Прерадовић је рекао да је обавеза садашњих генерација да његују сјећање на страдалнике и да преносе сазнања о свему шта се дешавало за вријеме владавине Независне државе Хрватске.
-Усташки злочин који је овдје почињен над српским народом је страшан. Историја нас учи да смо ми годинама под пријетњом истих тих снага које хоће да нас униште – рекао је Прерадовић и захвалио се свима који су на било који начин допринијели изградњи Спомен – парка.
Замјеник градоначелника Синиша Јефтић рекао да су потомци страдалих и њихове породице доказ истрајности људи да живе на овом простору, а да скулптура мајке представља симбол опстанка.
-Ово је мјесто специфично, јер породице страдалих ни данас не знају гдје су њихови најмилији скончали. И поред свих српских жртава кроз ратове можемо рећи да су налогодавци и извршиоци исти. Данас смо свједоци прекрајања историје, гдје налогодавци оваквих злочина покрећу декларације против српског народа и стављају му етикету геноцидности – рекао је Јефтић.
Иницијатор градње Спомен – парка Васо Мичић истакао је да је ста скулптура мајке недостајала да би садржај обог мјеста био комплетан.

-Када су мушкарци прије 83 године побијени, остале су саме жене и мајке са нејаком дјецом. Оне су сачувале огњишта, породицу, вјеру, оне су створиле нашу генерацију, оне су симбол свих нас – рекао је Мичић наводећи да је постављање скулптуре финансирала Градска управа и мјештани.
-Скулптура мајке је коштала 12.00 марака, а постоље 1.500 КМ. Град Дервента је издвојио 6.000 марака, а остало сам сакупио од мјештана – рекао је Мичић.

Дадо Петровић присјетио се судбине свог стрица Теде Петровића који је у смрт одведен са 19 година.

-Мој отац је био млађи па га нису одвели, спасио се. Свештеник који је настрадао 14. априла 1941. године био је Петровић и убијен је само због тога што је био свештеник – рекао је Петровић.
Протојереј ставрофор Драган Зарић нагласио је да споменици служе да се сјећамо оних који су страдали.

-Наши преци немају гробова, јер не знамо гдје су завршили и одатле је потекла идеја за израдњу Спомен – парка. И ова спомен биста даје посебно признање мајкама које су остале без својих мужева, а на првом мјесту су успјеле да подигну своју дјецу, да чувају православну вјеру, чувају огњишта. Мајке су одувијек заузимале важно мјесто у православној вјери, а примјер је Пресвета Богородица – рекао је Зарић.

Раније су у Спомен – парку постављене скулптуре од тополе и храста, а данашњем помену присуствовали су и народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, одборници у Скупштини града, те бројни мјештани.

Related posts

ЦЕНТАР „БУДУЋНОСТ“ ПОСТАЈЕ РЕСУРСНИ ЦЕНТАР ЗА ИНКЛУЗИЈУ

admin

ПОВОЉНИЈЕ ОДРЖАВАЊЕ ВЕЗАНИХ ГРОБНИХ МЈЕСТА

admin

Пацијентима доступне патронажене посјете

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još