Друштво

Сусрет послије пет
деценија прожет емоцијама

Генерација матураната која је школовање завршила 1974. године у Основној школи „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи окупила се протекле суботе и оживјела успомене из ђачких клупа од прије 50 година.

На окупљање се одазвало 50 ђака и седам наставника, а сусрет послије пет деценија за многе од бивших школских другара био је веома емотиван. Да се ради о генерацији коју је одликовало јединство и другарство довољно говори чињеница да су неки од бивших ученика на прославу годишњице матуре стигли чак из САД-а.

Некадашњи ученик ове генерације Бранко Петрић с најљепшим упоменама сјећа се школских дана.

– Сјећам се да је 1970. године, када смо кренули у пети разред, било 150 ученика у три одјељења, али је до осмог разреда стигла половина, тек око 70 ђака у два одјељења – присјетио се Петрић не кријући радост што су се окупљању генерације одазвали и они који живе у удаљеним дијеловима свијета.

– Специјално из САД-а на овај сусрет стигао је Недељко Лукић звани Зец. Евоцирали смо успомене, провели веома лијеп дан у дружењу, а одазвало се и седам наставника. Уз све трошкове организације дружења успјели смо да сакупимо пристојан износ новца који ћемо донирати нашој школи – казао је Петрић додајући да у плану имају окупљање послије сваких пет година.

Школских дана присјетио се и Милован Поповић, који је до школе сваки дан у једном правцу пјешачио шест  километара.

– Дргачији су тада били услови у школи. Фискултура се обављала напољу, а дио наставе уз лампу. Када је у школу стигао мали телевизор онда смо се сакупљали и гледали утакмице. Слушали смо, били добри у фудбалу и рукомету, а мушка и женска екипа је била првак у одбојци – успомене су које из школских дана носи Поповић посебно се сјећајући наставника од којих се, како је додао, доста тога могло научити.

Недељко Лукић, чија је адреса становања у САД-у, додао је раније није могао да дође на окупљања ђака, али да се ове године потрудио и у томе успио-

– Осјећај је био неописив и све је било веома емотивно – додао је Лукић.

Наставници

Прилику да се друже са бившим  ученицима радо су искористили наставници Сеад Прцић, Енес Хасичевић, Милан Гаврић, Ранко Вукајловић и Недељко Марић.

Related posts

Ускоро почиње школа пливања

admin

Подигнута спомен плоча у част Танкосаве Лејић

admin

ХЉЕБНО ЖИТО ДОМИНИРА У ЈЕСЕЊОЈ СЈЕТВИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još