Друштво

Украси за двориште
стигли и до Америке

Вртне фигуре које прави и осликава Дервенћанка Александра Ђекић нашле су своје купце широм града, али и Европе и Америке.

Ђекићева већ неколико година израђује украсе за дворишта, које сама и украшава, а у овај посао кренула из хобија.

– На супругов наговор одлучила сам да се опробам у нечему гдје ће моћи да испољим таленат за цртање – објаснила је Ђекићева додавши да поред тога што је прављење фигура одмара, ни зарада није занемарива.

Како сама истиче, почела је од неких једноставнијих облика, док је умијеће за захтјевније фигуре савладавала експериментисањем. За израду једне фигуре потребна су, како додаје, најмање два дана.

– Прво се замијеси смјеса са цементом за наливање калупа, па је потребно и до неколико часова да се то осуши. Онда слиједи брушење, да се уклоне све неравнине. Слиједи фарбање, па опет сушење боје, па лаковање фигуре и онда опет сушење – објаснила је ова Дервенћанка додајући да онај ко воли лијепо и уређено двориште и ко зна какав је процес прављења вртних фигура не пита за цијену.

Такође, она још наглашава да претежно прави и осликава фигуре за двориште током прољећних и љетних дана због лакшег процеса сушења, али и да није ријеткост да направи изузетак и да у зимском периоду из њеног атељеа „изађе“ покоја фигура.

– Цијене фигура зависе од цијена репроматеријала које у посљедње вријеме осцилирају, али и од тога колико ја захтјевна и којих је димензија поручена фигура. Па тако, на примјер, мања гљива кошта 25 марака, док је нешто већа фигура са додацима 40 марака – казала је Ђекићева која ради и репарацију својих фигура, јер како објашњава лак и боја нису имуни на ниске температуре, снијег и кишу.

Сајам привреде

Своје фигуре Ђекићева је представила на овогодишњем Сајму привреде и туризма.

– То је било ново искуство за мене, али и корисно, јер ме „копка“ мисао о отварању своје радње  – казала је Ђекићева.

Related posts

Свечаношћу протканом ђачким
талентима прослављен Дан школе

Derventski List

Служен помен за 18 погинулих
бораца из Трстенаца

Derventski List

Пчеларски дом пријеко потребан

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još