Друштво

У Дервенти лани било
5.090 ноћења туриста

У Дервенти је у  2023. години евидентирано 5.090 ноћења, што је за 381 ноћење више у односу на годину раније, а коначиште у нашем граду највише су бирали гости из Италије, подаци су Туристичке организације Дервенте.

Ови позитивни показатељи носе оптимизам да се туризам у нашем граду сигурним корацима креће узлазном путањом.

Према евиденцији коју је Туристичка организација града сачинила на основу података Министарства  трговине и туризма, Пореске управе и Туристичке организације Републике Српске, највећи број ноћења  евидентиран је  у  мотелу „Двор“ и то 1.588, што је 31 одсто од укупног броја гостију који су преноћили у Дервенти у прошлој години, док је највећу просјечну попуњеност капацитета имало Етно село „Еден“ и то 19,24 одсто.

Када се ради о структури гостију, највише посјетилаца који су ноћили у нашем граду било је из Италије, Аустрије, Хрватске, Њемачке, Србије и САД-а. Поред њих, у нашем граду боравили су и гости из Португала, Турске, Кине, Индије, Израела, Исланда, Египта, Новог Зеланда и Јужноафричке републике.

Директорица Туристичке организације Биљана Теофиловић казала је да подаци за прошлу годину показују да се туризам опоравио од удара који је претрпио усљед пандемије корона вируса.

– У прошлој години имали смо чак 77 одсто више ноћења у односу на 2021. годину када је туризам глобално био погођен пандемијом корона вируса. То је истовремено и показатељ да се туризам брзо опоравља. На повећање броја ноћења утицали су и фактори попут повећања броја смјештајних капацитета, али  и повећања броја привредних, културних и спортских активности – казала је Теофиловићева.

Управо су богати садржаји током љетњих мјесеци које је град на Укрини лани нудио, подстакли и већу посјећеност, па је према подацима Туристичке организације, у јуну у граду боравило 399 туриста, у јулу 343, док је у августу у Дервенти преноћило 650 гостију. Претпоставља се да је тај број и већи с обзиром да дио гостију ни не буде евидентиран, јер бораве код родбине, пријатеља или на својим имањима.

Капацитети

Дервента од лани има и разноврсније смјештајне капацитете, па поред хотела и мотела, гостима су на располагању и куће за одмор, апартмани и собе типа „стан на дан“.

Related posts

ВИШЕ СЕЛА ДАНАС БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Божићну акцију
употпуниће базари

Derventski List

Рана интервенција од пресудног значаја

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još