Uncategorized @bsНовости

Херојским подвизима
извојевано поштовање

Одавањем поште борцима погинулим током Народноослободилачког рата и жртвама фашистичког терора, у Појезни је данас обиљежен 4. јул, Дан борца.

Тим поводом испред споменика вијенац су положили градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, делегација СУБНОР- а, те представници политичких партија СНСД и СП.

Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић подсјетио је на важност његовања антифашистичке мисли, као водиље свим потоњим генерацијама.

-Данас смо окупљени испред споменика да одамо почаст људима који су се организовали и устали против фашизма. Управо Појезна је била изабрана као мјесто организовања свих јединица, с обзиром да је Дервента у то вријеме била под јаком владавином НДХ-а – рекао је Прерадовић наводећи да младе треба упознати са свим важним догађајима из Народноослободилачке борбе, како се прошлост не би поновила.
Градоначелник Милорад Симић истакао је да је 4. јул синоним побједе над фашизмом, те изразио захвалност свима који су дошли у Појезну да заједнички обиљеже овај значајан датум.

-И раније сам овдје долазио, са истим или већим жаром долазим и данас. У својству начелника, а онда градоначелника његујем ову традицију, свесрдно сам помагао да се обнове сви споменици из тог времена. Не могу се отети утиску да и данас се боримо против истих сила – рекао је Симић и упитао ко је имао право стријељати људе и одводити дјецу у логоре.

-Ко има право нама говорити и покретати иницијативу да смо геноцидан народ, а ми дефинитивно то нисмо. Дервента је прије неки дан обиљежила дан доношења слободе у Дервенту, у којој сви људи, Срби, Бошњаци и Хрвати имају иста права, и тако се морамо понашати. Није проблем у појединцима ми се јако добро слажемо, јер видите колико у Појезни данас има Хрвата, Бошњака и Срба. Борци смо као појединци против те почасти. Поносим се да његујем традицију НОР-а- рекао је Симић.

Међу бројним окупљеним који су одали пошту учесницима Народноослободилачког рата, био је и потомак бораца антифашиста Радован Пазуревић.

-За мене лично 4. јул је веома значајан, али и за један велик број поштовалаца и људи који осјећају моралну обавезу и потребу да обиљежавају овај датум. Ово је суштина односа према традицији, према потомцима, прецима, према свему ономе што смо живјели један дужи низ година у миру, слободи, у једном нормалном животу, а вјерујем да ће ова манифестација имати дужи низ година поштовалаца – рекао је Пазуревић и додао да су његови отац и мајка били учесници рата.

-Нажалост, мој дјед и његов брат су убијени у Јасеновцу. Све то пред мене ставља велику моралну обавезу да будем овдје- рекао је Пазуревић.

Рецитацијом је обиљежавање употпунио Ненад Рибчић, а обиљежавању су присуствовали и посланици у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић и Денис Пијетловић, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, одборници Градске скупштине, те други.


Related posts

ИСПУЊЕНИ СВИ ЗАДАЦИ У БОРБИ СА КОРОНА ВИРУСОМ

admin

ТРИВИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ЂАКЕ У КЛУПАМА

admin

ДЕЗИНФЕКЦИЈА АТОМИЗЕРИМА И ОВОГ ПЕТКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još