Друштво

Цијене товљеника мирују

Иако је до почетка свињокоља остало мање од мјесец, цијене товљених свиња за сада не расту, а узгајивачи се надају већој потражњи у новембру.

С обзиром на раст цијена намирница, узгајивачи се надају да ће се ове сезоне, у страху од нових поскупљења, становници одлучивати за куповину већих количина меса него ранијих година. Сличног су мишљења и купци, који очекују да ће идуће године, с обзиром на раст цијена житарица, поскупјети и сточна храна, а самим тим и месо.

Чедо Ђурђевић из Појезне, један од ријетких узгајивача товљеника у Дервенти, каже да је потражња за сада слаба.

– Имам више товљенике различите килаже, од 120 до 300 килограма, и цијеним их око три марке за килограм живе ваге. Још увијек није кренула сезона свињокоља, па се надам већем интересовању – додаје Ђурђевић истакавши да цијене хране диктирају исплативост узгоја товљеника.

– Дешава се да читаву пензију издвојим за храну за свиње – каже овај Појежанин.

На сточној пијаци понуда је разноврсна, а цијене су, још увијек, исте као и лани. Товљеници тежи од 100 килограма коштали су 2,70 марака за килограм живе ваге, док је за свињу од 80 до 100 килограма „тражено“ до три марке за килограм живе ваге.

– Нисмо купили, али смо у четвртак резервисали товљеника од 180 килограма и узели би још једног, али је продавац већ био све распродао – казали су Ковачевићи из Дријена додавши да су цијене отприлике као и прошле године и да су прихватљиве, али да очекују и да ће цијене ускоро порасти.

У дервентским месницама цијене свињетине, како за сушење, тако и читавих полутки, за сада мирују. Месари  поред свјежег меса утовљених свиња, муштеријама нуде и услуге обраде, али и сушења меса.

У месници „Сара“ спремно дочекују јек свињокоља, а већ имају у понуди цијеле свињске бутове за сушење и то по цијени од 5,30 марака за килограм.

– Иако су бутови погодни и за мљевење, највише су тражени за сушење. Такође, у нашој понуди постоји опција наруџбе „полутке“, али и могућност да месо осушимо. Такође, радимо и услужно обрађивање меса – казали су из ове меснице додајући да обрађивање и сушење меса наплаћују у  зависности од количине.

Додали су да су увелико у току наруџбе за полутке које коштају 4,50 КМ за килограм.

За сезону свињокоља и сушења меса спремају се и у месници „Нединић“.

– Поред наше стандардне понуде, обављамо и услугу клања, мљевења и сушења меса. За сталне муштерије то је најчешће услуга коју не наплаћујемо – истакли су овој месници.

Купаца, како кажу у готово свим месницама, има без обзира на цијене, јер су Дервенћани прије свега навикли на домаће, провјерено месо.

Цијене:

*Товљеници тежи 100 кг живе ваге –  2,70 марака за кг

*Свиње до 100 кг око три КМ

*Полутке у месници 4,5 КМ за кг

*Бут у месници 5,30 КМ за кг.

Related posts

Бесплатна чланарина за даме поводом 8. марта

admin

ГРОБЉЕ ЧИСТЕ ОД СМЕЋА

admin

Дио Поља сутра без струје

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još