ИЗДВОЈЕНОНовости

Чардак већ три деценије жива рана

Убиства, мучења и протјеривања Срба из насеља Чардак, која су почела на Васкрс 1992. године, жива су рана која не зацјељује већ три деценије, а одавање почасти највећем дервентском стратишту ове године увеличаће округли сто и изложба о злочинима, те парастос страдалим.

У Спомен-комплексу „Чардак“ уписана су имена 37 српских жртава од којих је највећи број убијен 26. априла 1992. године, на Васкрс, и то на кућном прагу, док су преостали убијени у логорима од стране регуларне војске Хрватске и хрватско – муслиманских паравојних формација. На мјесту гдје се налази спомен – обиљежје пронађена је масовна гробница са посмртним остацима 19 мјештана.

Садржаје поводом обиљежавања 30 година од злочина на Чардаку ове године заједнички организују Градска управа и Удружење заробљеника, а дани посвећени овом стратишту почеће 26. априла, округлим столом и изложбом, а парастос у Спомен – комплексу биће одржан на Мали Васкрс, 1. маја.

Шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић казао је да ће дани сјећања на злочине на Чардаку почети на дан убистава Срба на њиховим кућним праговима, односно 26. априла.

– Предвидјели смо да обиљежавање 30 година страдања Срба на Чардаку почне 26. априла, када ће бити одржан округли сто, на који су, између осталих, позвани и представници надлежног министарства и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, као и представници удружења заробљеника из сусједних општина Модриче, Брода и Шамца. Током округлог стола разговараћемо о логорима на подручју Дервенте, жртвама, али и суђењима и казнама за осуђене због ових злочина – казао је Микеревић додавши да ће истог дана, односно 26. априла, у Центру за културу бити отворена изложба фотографија и докумената о страдању Срба на Чардаку и у дервентским логорима.

Предсједник дервентског Удружења заробљеника Драго Кнежевић казао је да ће, као и ранијих година, помен у  Спомен – комплексу „Чардак“ бити одржан на Мали Васкрс, 1. маја.

– Послије парастоса и одавања почасти страдалим, у Центру за културу биче уприличен пријем у Центру за културу – казао је Кнежевић.

За злочине над Србима у Дервенти, Суд БиХ осудио је Азру Башић на 14 година затвора, док је на шест година затвора осуђен бивши чувар у логору Рабић Алмаз Незировић. Браћа Есад и Дервиш Чавалић добили су пет и пет и по година затвора, Нихад Хамзић Фриц осуђен је на двије године, а Ивица Перковић Мунгос на четири године. Дамиру Липовцу одређена је казна од седам година затвора.

Протокол

Обиљежавање 30 година од злочина на Чардаку:

  • 26. април у 17 часова – округли сто и изложба у Центру за културу
  • 1. мај у 11 часова парастос и полагање вијенаца у Спомен комплексу „Чардак“.

Related posts

ДИО ИНДУСТРИЈСКЕ ЗОНE БЕЗ СТРУЈЕ

admin

ВОДУ ПРОКУВАТИ ПРИЈЕ УПОТРЕБЕ

admin

СКУД „Дервента“ величанственим
концертом заокружио 30 година рада

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još