ИЗДВОЈЕНОНовости

Чардак већ три деценије жива рана

Убиства, мучења и протјеривања Срба из насеља Чардак, која су почела на Васкрс 1992. године, жива су рана која не зацјељује већ три деценије, а одавање почасти највећем дервентском стратишту ове године увеличаће округли сто и изложба о злочинима, те парастос страдалим.

У Спомен-комплексу „Чардак“ уписана су имена 37 српских жртава од којих је највећи број убијен 26. априла 1992. године, на Васкрс, и то на кућном прагу, док су преостали убијени у логорима од стране регуларне војске Хрватске и хрватско – муслиманских паравојних формација. На мјесту гдје се налази спомен – обиљежје пронађена је масовна гробница са посмртним остацима 19 мјештана.

Садржаје поводом обиљежавања 30 година од злочина на Чардаку ове године заједнички организују Градска управа и Удружење заробљеника, а дани посвећени овом стратишту почеће 26. априла, округлим столом и изложбом, а парастос у Спомен – комплексу биће одржан на Мали Васкрс, 1. маја.

Шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић казао је да ће дани сјећања на злочине на Чардаку почети на дан убистава Срба на њиховим кућним праговима, односно 26. априла.

– Предвидјели смо да обиљежавање 30 година страдања Срба на Чардаку почне 26. априла, када ће бити одржан округли сто, на који су, између осталих, позвани и представници надлежног министарства и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, као и представници удружења заробљеника из сусједних општина Модриче, Брода и Шамца. Током округлог стола разговараћемо о логорима на подручју Дервенте, жртвама, али и суђењима и казнама за осуђене због ових злочина – казао је Микеревић додавши да ће истог дана, односно 26. априла, у Центру за културу бити отворена изложба фотографија и докумената о страдању Срба на Чардаку и у дервентским логорима.

Предсједник дервентског Удружења заробљеника Драго Кнежевић казао је да ће, као и ранијих година, помен у  Спомен – комплексу „Чардак“ бити одржан на Мали Васкрс, 1. маја.

– Послије парастоса и одавања почасти страдалим, у Центру за културу биче уприличен пријем у Центру за културу – казао је Кнежевић.

За злочине над Србима у Дервенти, Суд БиХ осудио је Азру Башић на 14 година затвора, док је на шест година затвора осуђен бивши чувар у логору Рабић Алмаз Незировић. Браћа Есад и Дервиш Чавалић добили су пет и пет и по година затвора, Нихад Хамзић Фриц осуђен је на двије године, а Ивица Перковић Мунгос на четири године. Дамиру Липовцу одређена је казна од седам година затвора.

Протокол

Обиљежавање 30 година од злочина на Чардаку:

  • 26. април у 17 часова – округли сто и изложба у Центру за културу
  • 1. мај у 11 часова парастос и полагање вијенаца у Спомен комплексу „Чардак“.

Related posts

КЉУЧНА РАНА ДЕТЕКЦИЈА ГОВОРНИХ ОДСТУПАЊА

admin

СВЛАЧИОНИЦЕ НА ПАРТИЗАНОВОМ ДОБИЈАЈУ НОВИ СЈАЈ

admin

Донесена нова наредба о регулисању рада током празника

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još