Uncategorized @bsДруштвоИЗДВОЈЕНО

СКУД „Дервента“ величанственим
концертом заокружио 30 година рада

Српско културно – умјетничко друштво „Дервента“ вечерас је концертом у Центру за културу прославило 30 година постојања и рада, а јубилеј друштва заједно су на сцени прославиле све секције друштва, али и ранији чланови.

Публика је токим два часа свједочила величанственом представљању традиције и обичаја кроз играчку, пјевачку, рецитаторску и секцију шаргије, наградивши изводјаче громогласним аплаузима.
Извођачки ансамбл премијерно је извео „Влашке игре из Кобишнице“, затим „Игре из Биначке Мораве“, „Веселе шопске игре“ и „Врањска свита“, школа фолклора представила се „Сплетом дјечијих игара“, други ансамбл је извео кореографију „Игре из Дервенте“ и „Игре из Грмеча“, а трећи ансамбл се представио кореографијом „Игре из Шумадије“. Концерт су увеличале и изведбе женске пјевачке групе, школе шаргије и рецитаторске секције.
Предсједница друштва Милица Ратковац казала је да већ 30 година одржавају годишњи концерт, који је ове године јубиларни.
-На овом концерту представиле су се све секције друштва, пет фолклорних ансамбала, пјевачка група, те по први пут секција шаргије. Ово је велики успјех, сјећам се када сам оснивала друштво 1994. године када нас је било око 30 , а сада нас има више од 150, а до сада је кроз друштво прошло више од 500 чланова. Срце ми је огромно када видим да су то данас одрасли људи – казала је Ратковчева изражавајући радост бројном публиком која је испунила Центар за културу.
Од првих дана уз СКУД „Дервента“ је Драгана Алексић.
-Када сам први пут стала на сцену била сам дјевојчица. Од самог старта то је велико пријатељство, сви смо повезани златним нитима, увијек смо ту да помогнемо једни другима – казала је Алексићева наглашавајући да је друштво једна велика љубав и емоција, те породица.
Анастасија Бећаревић већ девет година је чланица друштва.
-Некако највише волим да играм игре из Врања и мислим да је најзахтјевнија кореографија. Настојимо да очувамо нашу традицију. Премијерно смо извели игре из Кобишнице и много смо труда уложили, а вјерујем да се публици свидјело – казала је Бећаревићева.
Члан СКУД-а „Дервента“ већ пет и по година је Кристијан Дробиловић који је почео као инструменталиста на шаргији.
-Ове године смо организовали и школу шаргије чиме се јако поносим. Вечерас сам са једним од чланова школе шаргије представио коло, а ту сам и као ментор. Прије 15 година привукла ме љубав према музици, а највише ме мотивисала група „Наше вријеме“ коју сам слушао. Пријатељ ми је показао основе свирања, створила се све већа жеља, и сада свирам свим групама, а могу рећи да сам доживио дјечачке снове – казао је Дробиловић.
Да на млађима свијет, а у овом случају друштво остаје, доказ је дјевојчица Катарина Крстовић која је кроз двије кореографије публици представила све оно што је до сада научила.
-Моја мама је играла дуго фолклор, а надам се да ћу и ја. Мама ме доста научила, све ми се пуно свиђа, а играм двије године – казала је Крстовићева.

Related posts

Гледајући у небо одбројавају дане до жетве

admin

ПОД НАДЗОРОМ 219 ОСОБА, ДВИЈЕ У СТРОГОЈ ИЗОЛАЦИЈИ

admin

ПРИЈЕМ ЗА ДАМЕ ПОВОДОМ 8. МАРТА (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još