ИЗДВОЈЕНОНовости

„Шакалијада“ окупила
више од 700 ловаца

Пета дервентскс „Шакалијада“ окупила је данас у Босанским Лужанима више 700 ловаца из Републике Српске, ФБиХ и Словеније којима је пошло за руком да одстријеле десет шакала.
Предсједник Ловачког удружења „Мотајица“ Дарко Бећаревић изразио је задовољство бројем окупљених ловаца.
-Прије пет година кренули смо са организацијом хајке на шакала и имали смо 170 ловаца, а данас их је окупљено више од 700. Манифестација и организација прераста у лијепу традицију, промоцију ловачког удружења и нашег града. Подршку у организацији имали смо од локалне управе, Туристичке организације и многих других – рекао је Бећаревић, додајући да примарни циљ није само лов, већ дружење ловаца, упознавање и стицање нових пријатељстава.
-Са нама су ловци из Словеније који су дошли први пут 2020. године, али због појаве корона вируса нису долазили до данас, и опет су ту са нама, одушевљени су организацијом и свим осталим – додао је Бећаревић.
Предсједник Ловачког савеза Републике Српске и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић казао је да је бројност ловаца на дервентској „шакалијади“ показују да је ријеч о веома успјешној организацији и манифестацији, која није одржана у вријеме корона вируса.
-Данас се не лови племенита дивљач него смањујемо бројност предатора. Ми ловци се првенствено бавимо заштитом и узгојем дивљачи, а на другој страни ово је једна од традиционалних манифестација. Влада РС путем ресорног министарства у Правилнику за подстицаје за 2023. години подржати ловни туризам – рекао је Минић, додајући да има неколико врста шакала и да они мигрирају, те да су посљедњих година стигли и на наша подручја.
-И имамо захтјев Ловачког савеза према министарству да се реагује на њихову појаву и мораћемо видјети које су мјере осим ових манифестација да смањимо њихов број на минимум, којим неће правити рапидну штету у ловиштима – додао је Минић.
Данашњој манифестацији присуствовали су и замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић, народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, генерални директор „Шума Републике Српске“ Славен Гојковић и многи други гости.

Related posts

ПРИКУПЉЕНО 170 ДОЗА КРВИ

admin

Пред одборницима 46 тачака дневног реда

admin

НАЛАЗИ СЕДАМ ОСОБА НЕГАТИВНИ НА КОРОНА ВИРУС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još