ИЗДВОЈЕНОНовости

„Шакалијада“ окупила
више од 700 ловаца

Пета дервентскс „Шакалијада“ окупила је данас у Босанским Лужанима више 700 ловаца из Републике Српске, ФБиХ и Словеније којима је пошло за руком да одстријеле десет шакала.
Предсједник Ловачког удружења „Мотајица“ Дарко Бећаревић изразио је задовољство бројем окупљених ловаца.
-Прије пет година кренули смо са организацијом хајке на шакала и имали смо 170 ловаца, а данас их је окупљено више од 700. Манифестација и организација прераста у лијепу традицију, промоцију ловачког удружења и нашег града. Подршку у организацији имали смо од локалне управе, Туристичке организације и многих других – рекао је Бећаревић, додајући да примарни циљ није само лов, већ дружење ловаца, упознавање и стицање нових пријатељстава.
-Са нама су ловци из Словеније који су дошли први пут 2020. године, али због појаве корона вируса нису долазили до данас, и опет су ту са нама, одушевљени су организацијом и свим осталим – додао је Бећаревић.
Предсједник Ловачког савеза Републике Српске и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић казао је да је бројност ловаца на дервентској „шакалијади“ показују да је ријеч о веома успјешној организацији и манифестацији, која није одржана у вријеме корона вируса.
-Данас се не лови племенита дивљач него смањујемо бројност предатора. Ми ловци се првенствено бавимо заштитом и узгојем дивљачи, а на другој страни ово је једна од традиционалних манифестација. Влада РС путем ресорног министарства у Правилнику за подстицаје за 2023. години подржати ловни туризам – рекао је Минић, додајући да има неколико врста шакала и да они мигрирају, те да су посљедњих година стигли и на наша подручја.
-И имамо захтјев Ловачког савеза према министарству да се реагује на њихову појаву и мораћемо видјети које су мјере осим ових манифестација да смањимо њихов број на минимум, којим неће правити рапидну штету у ловиштима – додао је Минић.
Данашњој манифестацији присуствовали су и замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић, народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић, генерални директор „Шума Републике Српске“ Славен Гојковић и многи други гости.

Related posts

Радановић изабран за
предсједника Скупштине

Derventski List

НЕМА НОВИХ ОБОЉЕЛИХ У ДЕРВЕНТИ

admin

ВОДУ ПРОКУВАТИ ПРИЈЕ УПОТРЕБЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još