EкономијаИЗДВОЈЕНО

Школе и Спортски центар први у реду за гасификацију

Стручна и техничка школа, Средњошколски центар „Михајло Пупин“, Основна школа „19. април“ и Спортски центар могле би да буду прве установе које ће са досадашњих енергената прећи на гас.

Казао је то градоначелник Милорад Симић послије састанка са представницима Рафинерије нафте у Броду и „Оптима групе“ који је одржан данас у Дервенти. Рафинерија нафте планира изградњу компресорске станице за компримовани гас, а Дервента, с обзиром на успјешно привредно окружење, има шансу да буде дио пројекта којим би се у одређене установе омогућила испорука ове врсте природног гаса. На овај начин била би омогућена уштеда и побољшала еколошка ситуација током гријне сезоне.

Симић је подсјетио да је до сада одржан низ састанака о овој теми, додавши да су формирана два тима, од који први има задатак да направи правни оквир за реализацију пројекта, док би други тим, сачињен од стручњака из области енергетике и машинских инжењера требало да направити техничку анализу цјелокупног пројекта.

Резултати ових анализа требало би да буду један од основа за елаборат у којем ће се наћи сви параметри када је ријеч о овом пројекту.

– Мој приједлог је да се уради анализа за четири установе и то Стручну и техничку школу, Средњошколски центар „Михајло Пупин“, Основну школу „19. април“ и Спортски центар и да се утврди колико би то све коштало, колико се тренутно издваја у овим установама за енергенте, колико би се средстава утрошило да се као енергент користи гас и колико би коштала сама адаптација тренутних постројења за ову врсту енергента – казао је Симић те додао да би тај елаборат био упућен на разматрање и Влади Републике Српске и ресорном министарству.

Он је нагласио да је најбитнија ставка цијелог пројекта економска исплативост и да вјерује да ће овај пројекат да заживи.

– Пилот пројекат опскрбљивања ових јавних установа гасом требало би да буде иницијална каписла да се гасификација у Дервенти почне проводити у сегментима, на остатак градских насеља – објаснио је Симић те додао да уколико се овај пројекат покаже као успјешан, Дервента би лако могла, у будућности, да се прикључи на гасовод, са већ готовим капацитетима.

Компримовани гас би био доступан крајњим потрошачима 24 часа.

Related posts

Надлежни испитују
узроке необичне боје Укрине

Derventski List

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОЛАКШАВА ЖИВОТ

admin

ОШ “Никола Тесла“ на нове стазе
знања испратила 123 матуранта

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još