Друштво

Ђаци пијани долазе на часове

Половина ученика до 13 године већ је пробала алкохол, а чак 70 одсто њих лако долазе до пива и вина, а више од 50 одсто и до жестоких алкохолних пића, док неки ђаци и на часове долазе пијани, показало је истраживање који је провео Институт за јавно здравство РС, а који пале аларм за узбуну.

Да разлога забринутост итекако има истиче специјалиста психијатрије и руководилац у Центру за заштиту менталног здравља дервентског Дома здравља др Игор Ђујић истичући да је алкохолизам узео маха и међу најмлађим, због чега је потребна адекватнија реакција читаве друштвене заједнице.

– Током тестирања које је провео Институт за јавно здравство, 90 одсто ученика признало је да су пили алкохол барем једном у животу, док је 74,7 одсто испитаних пило у години истраживања. Такође, бројке су показале да је интензивно конзумирање алкохола више присутно код ученика са нижим успјехом у школи, али и више код дјечака, него код дјевојчица. Највећи проценат ученика, око 50 одсто, је пробало алкохол са 13 и мање година – казао је др Ђујић додавши да се управо због тога већ годинама у школама у Српској проводи програм Министарства просвјете и културе и Републичког педагошког завода у сарадњи са здравственим установама под називом „Брига о дјеци – заједничка одговорност и обавеза“.

– Програм „Брига о дјеци“  проводимо већ неколико година и поносни смо на тај едукативни сегмент, јер смо кроз тај програм охрабрили дјецу да нам се јаве и ријетко када је било негативних реакција. Док смо проводили ове радионице, у разговору са дјецом дошли смо до сазнања да они све раније долазе у контакт са алкохолом и све раније им је доступан. Просвјетни радници су нам рекли да је било случајева да неки ученици дођу пијани на час, што је веома забрињавајуће – објаснио је др Ђујић.

Иако је пандемија корона вируса донијела промјене у свакодневицу свих генерација становника, у Центру за заштиту менталног здравља нису примијетили погоршање ситуације када се ради о алкохолизму.

– Људи који имају проблема са алкохолом се, углавном, за помоћ јављају када упадну у неки проблем, било породични, пословни, здравствени или чак законски, тако да су у мањини они који сами схвате да имају проблем и јаве се за помоћ. Сама дијагноза алкохолизма не може бити само медицински поступак. Ту мора бити укључена и породица, те шира друштвена заједница – објаснио је др Ђујић додавши да у овом Центру највише посла имају са људима старије животне доби.

– Најчешће су то људи који имају дугогодишњи проблем са алкохолом и који су на својој кожи осјетили проблеме изазване овом болешћу, али је, свакако, више него јасан утисак да је ријеч о много мањем броју људи евидентираних који болују од алкохолизма, него што је то стварно стање – рекао је др Ђујић.

Лијечење

Др Игор Ђујић истакао је да око 70 милиона људи у свијету има алкохолом изазване поремећаје, а 78 одсто њих није лијечено, док је успјех у борби са овом врсто зависности, оних који потраже стручну помоћ, веома низак, првенствено због мањка мотивације.

– Више од 80 одсто зависника бар једном се врати старом пороку – казао је др Ђујић.

Related posts

Опрез због злоупотреба
путем „Вибера“

Derventski List

ХОРУ ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ УЛАЗНИЦА ЗА ДАЉЕ ТАКМИЧЕЊЕ

admin

Дјечија машта заблистала пуним сјајем

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još