ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Цвијећа и поклона на претек, прославе отказане

Обиљежавање 8. марта, Међународног дана жена, ове године у Дервенти биће прилагођено панедмији корона вируса и када је ријеч о поклонима, а прославе у угоститељским објектима, послије доношења нових мјера, махом су отказане.

Мјерама које је Републички штаб за ванредне ситуације донио јуче, музика уживо је забрањена, окупљања су и даље сведена на максимално 50 особа, а маске су обавезне у свим затвореним просторима. Сходно томе, дервентски угоститељи отказали су прославе Дана жена уз музику уживо, а за разлику од њих, трговци су заврнули рукаве и потрудили се да у своје понуде уврсте што више цвијећа, аранжмана, слаткиша и других поклона који су уобичајени за 8. март.

Тако ће се и ове године на полицама цвјећара наћи корпице са цвјетним аранжманима, букети, а они који се ипак држе традиционалног поклањања, у понуди ће моћи да бирају између разних врста саксијског цвијећа, орхидеја, кала, гербера, те каранфила и ружа.

У цвјетној кући „Марић“ истичу да су, као и сваке године, припреме почели на вријеме, те да ће цвијеће узгајано у њиховом стакленику купци наћи по повољним цијенама.

– И ове године смо припремили цикламе и примуле које су привукле пажњу прошле године, као и бегоније, палме и  јагорчевине и друге врсте које ће бити по познатим цијенама, а које вјерујем да ће бити приступачне муштеријама – рекли су додавши да ће цвјетне аранжмане у кутијама припремати за викенд како би свјеже дочекало предстојећи празник, а и из цвјећаре „Божур“ најавили су да ће и њихове полице попуњавати и богати цвјетни аранжмани, букети, као и саксијско цвијеће.

– Ми смо доста врста већ набавили, а ту су уобичајени знаци пажње за 8. март, каранфили и руже, као и гербери, љиљани, лизијантус, кале и орхидеје. Одредили смо отприлике да се цијена каранфила креће од марку и по, а руже од три марке у зависности од квалитета, док се гербери цијене за двије и више марака – рекла је власница Косана Микеревић додавши да ће се цијена букета кретати од пет марака, према жељама муштерија.

У цвјећари „Гарденија“ затекли смо полице препуне цвијећа, а како су најавили, током викенда ће припремати додатне аранжмане.

– Цијене цвијећа у саксијама се крећу у распону од пет до 55 марака и то имамо свакодневно – објаснила је власница Славка Милетић истакавши да је ова цвјећара позната по вишегодишњим ружама, а у цвјећари „Свадбена бајка“ припремили су такође шаренолик асортиман корпичастог цвијећа, као и орхидеје.

– Прошле године највише су били тражени букети и кутије по наруџби, те корпичасто украсно цвијеће. Тражено је доста „ситно цвијеће“, кактус који цијенимо четири марке, кућа цвијећа и маргарете пет марака, а ту су и орхидеје – објаснили су нам у овој цвјећари.

Припреме усусрет Дану жена су крају привели у цвјећари „Бромелија“, гдје власница истиче и да су преполовили поруџбине у односу на прошлу годину.

– Углавном су тражени мањи аранжмани од око пет до десет марака – рекла је власница Дара Николић истакавши да су ове године у специфичној ситуацији јер задушнице претходе празнику посвећеном женама, тако да је у радњи „гужва“.

Related posts

ПОЛИЦИЈСКА СТАНИЦА ОТВОРИЛА ВРАТА ЗА МАЛИШАНЕ

admin

До 31. августа појачане саобраћајне контроле

admin

Створени предуслови за прве прикључке

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još