Друштво

Бесплатан НИПТ тест
за труднице од октобра

Универзитетски клинички центар Републике Српске провео је процедуру јавне набавке за неинвазивно пренатално тестирање из крви труднице (НИПТ), те би од октобра 2024. године труднице требало да узорке крви за НИПТ дају у болницама, односно УКЦ-у, а ову услугу ће у потпуности финансирати Фонд здравственог осигурања.

-Како смо и раније најавили, када се обезбиједе услови за НИПТ у УКЦ-у, Фонд здравственог осигурања ће престати да рефундира трошкове ових услуга, јер ће бити омогућено остваривање овог права како је и првобитно планирано програмом за НИПТ и неће бити потребе да труднице саме плаћају ову услугу. Дакле, услуге неинвазивног пренаталног тестирања ће у потпуности за осигурана лица финансирати Фонд здравственог осигурања, с обзиром да је НИПТ Законом о обавезном здравственом осигурању увршћен у права из здравственог осигурања, а труднице су ослобођене плаћања партиципације. Право на рефундацију ће имати само осигураници који су радили или ће урадити НИПТ до октобра, односно док се не омогући узимање узорака у болницама и УКЦ- (рок за рефундације је годину дана) – саопштено је из менаџента Дома здравља.

Програмом за НИПТ прописано је да надлежни гинеколог на примарном нивоу, код којег је жена регистрована (у установи која има уговор са фондом), даје упутницу за обављање процедуре НИПТ. Са добијеном упутницом трудница ће одлазити у здравствену установу секундарног или терцијарног нивоа (болнице или УКЦ РС) са којима фонд има потписан уговор, гдје ће им се узимати узорак крви.

– Према тачно дефинисаним протоколима између УКЦ РС, болница и компаније изабране у поступку јавне набавке за ову процедуру, узорци ће се слати на анализу. Фонд, иначе, начин плаћања и цијену ове услуге уговара са УКЦ, у складу са поступком јавне набавке за НИПТ којег је провела ова здравствена установа, а водећи рачуна да труднице не морају ништа да доплаћују, односно да комплетну услугу, од узимања узорака, транспорта и друго покрије у потпуности фонд.

– Подсјећамо, право на НИПТ имају све труднице, без обзира на године живота, изузев оних код којих овај тест није изводљив, попут вишеплодних трудноћа, трудноћа са донираном јајном ћелијом и слично – прецизирали су из Дома здравља.

Уврштавањем права на НИПТ у права из здравственог осигурања, као и накнадом плате у пуном износу за вријеме боловања трудница, учињен је огроман искорак када су у питању права трудница и репродуктивно здравље у РС, с обзиром да и неке знатно развијеније земље од наше не финансирају ова права.

-Стручне и истините информације у вези са остваривањем права из здравственог осигурања можете добити у Дому здравља Дервента и Фонду здравственог осигурања, а све остало вас може довести у заблуду – нагласили су из Дома здравља.

Related posts

Расписан конкурс за
субвенцију каматне стопе

Derventski List

Љубав према природи кроји животне планове

admin

ПАЛО ДЕСЕТ ШАКАЛА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još